Το Στρασβούργο θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2024, όπως ανακοίνωσε η UNESCO. Έτσι, στις 24 Απριλίου 2024 η γαλλική πόλη θα πάρει τα σκήπτρα από την Άκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνα, η οποία με τη σειρά της θα διαδεχτεί τη Γουαδαλαχάρα (Μεξικό) στις 24 Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέλη της επιτροπής της UNESCO «εντυπωσιάστηκαν από την ισχυρή επικέντρωση του Στρασβούργου στα βιβλία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των κοινωνικών εντάσεων και της κλιματικής αλλαγής», κρίνοντας πως η πόλη «δίνει έμφαση στην ικανότητα των βιβλίων να ενθαρρύνουν τον διάλογο για περιβαλλοντικά και επιστημονικά ζητήματα, εστιάζοντας στους νέους ανθρώπους ως φορείς αλλαγής».

Όπως ανέφερε η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO: «Σε εποχές αβεβαιότητας, πολλοί βρίσκουν καταφύγιο στα βιβλία. Πράγματι, τα βιβλία έχουν τη μοναδική ικανότητα να ψυχαγωγούν, αλλά και να διδάσκουν. Γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση στη γνώση και στον στοχασμό μέσω των βιβλίων και της ανάγνωσης. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο η UNESCO επιλέγει μία Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

*Πηγή είδησης