Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Οι μπαλαρίνες του Καΐρου τολμούν να μας δώσουν μια διαφορετική οπτική των αντιθέσεων στην πόλης τους, μέσα απ’ το φωτογραφικό φακό των Mohamed Taher και Ahmed Fathy.

Χορευτικές φιγούρες αποτυπώνονται ανάμεσα στους δρόμους της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας, αποκαλύπτοντας το κρυμμένο μεγαλείο που συναντά κανείς καθώς διασχίζει τις γειτονιές της.

Ο συνδυασμός της τέχνης του χορού με την ποικιλία των δημόσιων χώρων πλέκει ένα μοτίβο καλαισθησίας εγγεγραμμένο πάνω σ’ ένα «θορυβώδες» σκηνικό.

Η προσπάθεια αυτή μετρά ήδη δύο χρόνια κι οι μπαλαρίνες έχουν κερδίσει χιλιάδες υποστηρικτές στα social media. Το εκπληκτικότερο όλων όμως είναι τα ενθουσιώδη σχόλια που δέχονται, δεδομένου ότι προέρχονται από μια συντηρητική κοινωνία όπως η Αίγυπτος.

Την ίδια στιγμή είναι εκπληκτικό και το σθένος αυτών των γυναικών, που έχουν το θάρρος να πραγματοποιούν φωτογραφίσεις σε δημόσιους χώρους, σε μια χώρα που δεν είναι μυστικό πως υπάρχει μεγάλο ποσοστό σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σίγουρα το project δεν εμμένει μόνο στην επιφάνεια λειτουργώντας ως καθρέπτης της τέχνης και της ομορφιάς, αλλά θέλει να δηλώσει πολλά περισσότερα σε μια προσπάθεια να σπάσει ταμπού και να υποστηρίξει τη γυναικεία ελευθερία.

Η ιδέα τους πρόκειται να εφαρμοστεί και σ’ άλλες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια και το Ασσουάν, με τον χορό να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σ’ ένα έργο που ελπίζει στην αντικατάσταση των βλαβερών κοινωνικών αντιλήψεων.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.culturetrip.com