Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Στο Manchester της Αγγλίας, η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα υπάρχει ένα αρκουδάκι σε κάθε περιπολικό που κυκλοφορεί στους δρόμους.  Ο λόγος είναι πως τα «trauma teddy bears» όπως τα λένε, τους είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων όπου εμπλέκονται παιδιά.

Το να προσεγγίσεις τα νεαρά άτομα και κυρίως τα παιδιά μετά από ένα ατύχημα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πολλές φορές χρειάζονται κάτι για να τα ηρεμήσει και να συγκεντρωθούν σ’αυτό, ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών ή ν’ απασχοληθούν όση ώρα η αστυνομία φροντίζει τους πιο βαριά τραυματισμένους. 

 

Η αφορμή δόθηκε από ένα γεγονός που αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία του Sussex όπου ένα εννιάχρονο κοριτσάκι απομακρύνθηκε από τους γονείς του κι οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να το βρουν. Το πρόβλημα ήταν πως το κοριτσάκι είχε φοβηθεί και κρυβόταν κι όταν το εντόπισαν δεν μπορούσαν να το πλησιάσουν. Τότε ένας αστυνομικός πήρε στα χέρια του ένα καφέ αρκουδάκι κι άρχισε να μιλάει στο παιδί. Σιγά σιγά η μικρούλα χαλάρωσε, πήρε αγκαλιά το αρκουδάκι και πολύ γρήγορα βρέθηκε στο σπίτι της.

Η αστυνομία παρακάλεσε τους πολίτες του Manchester να στείλουν αρκουδάκια που δε χρειάζονται για να τα χρησιμοποιήσουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Το παράδειγμα θ’ ακολουθήσουν κι άλλες υπηρεσίες-δυνάμεις (πυροσβεστική, στρατός κ.α.), ώστε να διευκολυνθούν στο έργο τους.

Μακάρι να μιμηθούν κι άλλες χώρες τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία γιατί σε πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων, η ψυχολογία κυρίως των παιδιών παίζει πολύ σοβαρό ρόλο.

 *Διαβάσαμε την είδηση στο www.metro.co.uk