Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως Σούπερ Γιαγιά. Είναι 88 ετών και μόνιμη κάτοικος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Crystal Serenity την τελευταία δεκαετία. Ο λόγος για την Lee Wachtsetter.

Όταν ο σύζυγός της Meison απεβίωσε το 1997, είχαν ήδη πάει μαζί περίπου 100 κρουαζιέρες ανά τον κόσμο. Την έβαλε να του υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να ταξιδεύει και χωρίς εκείνον.

Η Lee πήγαινε κρουαζιέρες αρκετά συχνά, αλλά κάποια στιγμή ένιωθε μεγάλη κούραση να πακετάρει και να ξεπακετάρει αποσκευές. Άλλωστε είχε ήδη επισκεφθεί πάρα πολλά μέρη.

Αποφάσισε λοιπόν να πουλήσει σχεδόν όλα τα περιουσιακά της στοιχεία και το αυτοκίνητο και το σπίτι της και να γίνει μόνιμος κάτοικος ενός κρουαζιερόπλοιου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ταξιδεύει και ταυτόχρονα να μην αποχωρίζεται το «σπίτι» της.

Το πλήρωμα τη λατρεύει κι είναι γνωστή σε όλους ως Mama Lee. Οι περισσότεροι επιβάτες τη γνωρίζουν ενώ ο καπετάνιος κι ο ύπαρχος του πλοίου την αισθάνονται πλέον ως οικογένεια. Όπως λένε, η Lee είναι μια αξιολάτρευτη γυναίκα, μια ντίβα που ξέρει να συμπεριφέρεται άψογα και να είναι απολύτως διακριτική.

Η ίδια λέει πως ζει το παραμύθι της και πως είναι πολύ καλύτερη η συγκεκριμένη ζωή από οπουδήποτε αλλού. Αγαπάει την οικογένειά της, τα εγγόνια της και τα δισέγγονά της, μιλάει μαζί τους δυο φορές την ημέρα τηλεφωνικώς, αλλά δεν το βρίσκει απαραίτητο να είναι παρούσα στη ζωή τους. Επίσης δε θα μπορούσε με τίποτε να ζήσει σε κάποιο γηροκομείο.

Η ζωή στο κρουαζιερόπλοιο δεν είναι ποτέ βαρετή. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα δεν κατεβαίνει στα λιμάνια όταν οι υπόλοιποι επιβάτες βγαίνουν για ξενάγηση. Άλλωστε μετά από 240 κρουαζιέρες και 100 λιμάνια που έχει ήδη επισκεφθεί, δεν της απομένουν και πολλά που να μην έχει δει. Οπότε εκμεταλλεύεται αυτές τις ώρες κι όπως δηλώνει έχει ολόκληρο το πλοίο στη διάθεσή της.

Χορεύει καθημερινά και το απολαμβάνει, ενώ δε χρειάζεται ποτέ ν’ ανησυχεί για τα ψώνια ή για το φαγητό της. Είναι μέσα στις παροχές που καλύπτει το ποσό το οποίο πληρώνει ετησίως. Σύμφωνα με όσα δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή της, δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Μάλιστα όταν το Crystal Serenity βγει δεξαμενή για συντήρηση, έχει ήδη κανονίσει να μετακομίσει σε κάποιο άλλο κρουαζιερόπλοιο που θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση ώστε να μην ταλαιπωρηθεί.

Ταξιδιάρα ψυχή κι αντισυμβατική γιαγιά που ξέρει να ρουφάει κάθε στιγμή της ζωής της.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.sunnyskyz.com