Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η «Agraloop Bio-Refinery» έβαλε σε εφαρμογή την τεχνολογία που ανέπτυξε η εταιρία επιστήμης υλικών «Circular Systems S.P.C», με την οποία απορρίμματα τροφίμων όπως φλούδες μπανάνας και φύλλα ανανά, μπορούν να μετατραπούν σε φυσικές ίνες για την ύφανση ρούχων.

Τα απόβλητα θα μπορούσαν να παράξουν έως και 250 εκατομμύρια τόνους ινών ετησίως, που είναι δυόμισι φορές η παγκόσμια ζήτηση ινών. Η Agraloop ενθαρρύνει τους αγρότες ν’ αποκτήσουν το δικό τους σύστημα παραγωγής ινών από την εταιρία, ώστε να επωφελούνται κερδίζοντας έξτρα εισόδημα απλά παράγοντας βιώσιμες ίνες από υλικά που σε άλλη περίπτωση θα τα πετούσαν ή θα τα έκαναν κομπόστ.

Το 1960 το 97% των ινών που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ρούχων προερχόταν από φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι. Σήμερα μόνο το 35% προέρχεται από αυτές, ενώ οι υπόλοιπες είναι παράγωγα συνθετικών ουσιών, γεγονός που δημιουργεί επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στο φυσικό μοτίβο στη βιομηχανία της μόδας, δεδομένων των αθέμιτων εργασιακών πρακτικών και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

«Το ανακυκλώσιμο σύστημα της Agraloop χρησιμοποιεί φυτική χημεία κι ενέργεια για να παράξει εξαιρετικής ποιότητας ίνες, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τις τοπικές κοινότητες με τη δημιουργία νέων οικονομικών συστημάτων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρίας, Isaac Nichelson.

Η μετάβαση της βιομηχανίας ένδυσης προς τα βιώσιμα υλικά, σε βάθος χρόνου θα είναι επωφελής τόσο για τη φύση και την υγεία των ανθρώπων, όσο και για την οικονομική ευημερία σε πολλαπλά παραγωγικά επίπεδα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.fastcompany.com