Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Η 9χρονη Sammie Vance εμπνευσμένη από την ιδέα που είχε πριν λίγα χρόνια ένα άλλο κορίτσι, σχεδόν συνομήλικό της τότε, η Acacia Woodley, σχεδίασε μια ζωγραφιά που αφορούσε στη μοναξιά και στην απομόνωση των παιδιών, με κεντρικό θέμα τα «Buddy Benches» (παγκάκια για φιλαράκια). Η ζωγραφιά είχε τη μορφή κόμικς και την παρέδωσε στο σχολείο της Haley Elementary στην Indiana.

Τα εν λόγω παγκάκια ήταν μια ιδέα που πρότεινε η Acacia Woodley από το Palm Bay στη Florida, όταν ήταν δέκα ετών κι αναγκάστηκε λόγω μετακόμισης της οικογένειάς της να πάει σε καινούργιο σχολείο. Εκτός από το πρόβλημα που αντιμετώπισε επειδή δε γνώριζε κανέναν στο σχολείο, ένιωθε αποξενωμένη λόγω ενός προβλήματος υγείας (το ένα χέρι της δεν είχε αναπτυχθεί σωστά).

Δέχτηκε μάλιστα bulling εξαιτίας της «εμφάνισής» της, το οποίο αντί να την πτοήσει, το έκανε κίνητρο για να κάνει κάτι όχι μόνο για την ίδια αλλά και γι’ άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αφού πρώτα φυσικά έλυσε το πρόβλημα με το παιδί που της ασκούσε bulling μέσα από μια συζήτηση που επεδίωξε η ίδια χωρίς την παρέμβαση μεγαλύτερων ατόμων. Στη συζήτηση αυτή διαπίστωσε μάλιστα ότι εκτός του ότι είχαν πολλά κοινά με τη συγκεκριμένη συμμαθήτριά της, η συμπεριφορά της ήταν αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων που αντιμετώπιζε κι η ίδια.

Εμπνεύστηκε λοιπόν, τα «παγκάκια για φιλαράκια» όπως τα ονόμασε, τα οποία βοήθησαν και βοηθούν στην κοινωνικοποίηση παιδιών που είτε λόγω χαρακτήρα είτε λόγω άλλων θεμάτων, δεν αισθάνονται μέρος του συνόλου και νιώθουν μοναξιά. Τα παγκάκια τοποθετούνται σε κεντρικό σημείο στον προαύλιο χώρο των σχολείων, κυρίως νηπιαγωγείων και δημοτικών κι όποιο παιδί αισθάνεται την ανάγκη για να βρει φίλους αλλά δεν έχει το θάρρος να το κάνει μπορεί να κάτσει εκεί. Στη συνέχεια σίγουρα κάποιο άλλο παιδί θα το πλησιάσει και θα το βοηθήσει να ενταχθεί με μεγαλύτερη άνεση στις «παρέες» και στις ομαδικές δραστηριότητες. Η τοποθέτησή τους στέφθηκε μ’ επιτυχία και βοήθησε στο να ξεπεραστούν αρκετά προβλήματα που αντιμετώπιζαν καινούργιοι ή παλαιότεροι μαθητές.

Η Sammie Vance όμως πέρα από το γεγονός ότι ζήτησε να τοποθετηθούν τα συγκεκριμένα παγκάκια στο σχολείο της, πρότεινε να είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό. Γι’ αυτό το λόγω ξεκίνησε μια εκστρατεία για να συγκεντρώσει πλαστικά καπάκια από μπουκάλια ώστε να τα στείλει στην Καναδική εταιρεία Gr.Plastics που κατασκευάζει έπιπλα εξωτερικού χώρου από ανακυκλώσιμη ύλη.

Με τη βοήθεια της μητέρας της και του διευθυντή του σχολείου, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μια μεγάλη ποσότητα από καπάκια, όχι μόνο από την περιοχή της Indiana αλλά κι από άλλα μέρη της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου. Τα 727 κιλά καπάκια που έστειλαν στην εταιρεία ήταν αρκετά ώστε να κατασκευαστούν τρία παγκάκια για το σχολείο της Sammie αλλά και για να ξεκινήσει η κατασκευή και παράδοση κι άλλων σε άλλα σχολεία.

Η Sammie προτείνει μάλιστα μεταξύ σοβαρού κι αστείου να υπάρξει παρόμοια λύση και για τους ενήλικες «γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μόνοι που χρειάζονται συντροφιά για να πιουν το καφεδάκι τους» όπως λέει.

Η Acacia αρχικά,  η Sammie καθώς κι άλλα παιδιά στη συνέχεια, φαίνεται να  ευαισθητοποιούνται απέναντι στην κοινωνική αποξένωση και στη μοναξιά που υπάρχει γύρω τους και να μην μένουν αμέτοχα σε όλο αυτό. Ένα ακόμη μάθημα παίρνουμε από τα παιδιά που νιώθουν πολύ πιο έτοιμα να δράσουν και να γκρεμίσουν «τείχη» στις ανθρώπινες σχέσεις απ’ ότι οι ενήλικες.

Buddy Bench

These benches are made completely out of recycled bottle caps.

Posted by We Need This on Friday, 25 May 2018

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.babble.com