Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Περίπου 25 χρόνια πριν η περιοχή ανάμεσα στο Derbyshire, το Leicestershire και το Staffordshire της Αγγλίας, δε θύμιζε σε τίποτα τη σημερινή κατάφυτη εικόνα.

Ο 73χρονος Graham Knight, ένας πρώην ανθρακωρύχος που εργαζόταν στην περιοχή όταν ακόμη ήταν ορυχεία άνθρακα, μας λέει πως είναι δύσκολο να εκφράσεις με λέξεις αυτό που συνέβη στην περιοχή και τον αντίκτυπο που είχε στους ανθρώπους.

Η απλή κίνηση της δενδροφύτευσης μεταμόρφωσε μια άχαρη, αχανή έκταση σε ένα πανέμορφο δάσος με όλα τα οφέλη που αυτό φέρνει μαζί του στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Το δάσος που δημιουργήθηκε ήταν το πρώτο νέο εδώ και 1000 χρόνια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Απαρτίζεται από 8 εκατομμύρια δέντρα που απλώνονται σε μια έκταση 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα νούμερα είναι πραγματικά αδιανόητα, αλλά αυτά και πολλά περισσότερα μπορούν να επιτευχθούν όταν η ανθρώπινη παρέμβαση είναι εκεί για να προσφέρει.

Ο Everitt ένας οικολόγος που ήταν επικεφαλής του έργου για τρία χρόνια, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή έχουν πλέον μια αίσθηση υπερηφάνειας κι ευημερίας, ενώ τα παιδιά που ίσως δεν επιθυμούσαν να έχουν εξωτερικές δραστηριότητες, τώρα επωφελούνται από τη δυνατότητα τους να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο ή απλά να παίζουν στο δάσος.

Διαβάσαμε την είδηση στο www.perierga.gr