Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Αν γυρίσουμε πίσω στον χρόνο και σκεφτούμε τα σχολικά μας χρόνια, θα υπάρχει στη σκέψη μας μία δασκάλα ή ένας δάσκαλος που μας έχει στιγματίσει με τον τρόπο ομιλίας του, τις πράξεις ή τη μεταδοτικότητα του.

Για τους μαθητές στο δημοτικό σχολείο της Νότιας Καρολίνας,  η Katie Blomquist, αποτελεί αυτή τη δασκάλα – πρότυπο, που με μια πράξη της τους γέμισε χαρά και τους έκανε να πετάξουν στα ουράνια από ενθουσιασμό. Συγκεκριμένα, η νεαρή εκπαιδευτικός αγόρασε ένα ποδήλατο για κάθε παιδί στο σχολείο που εργάζεται.

Όταν έγινε η αποκάλυψη των ποδηλάτων, δε, τα παιδιά δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη χαρά τους ενώ αγκάλιαζαν σφιχτά το ένα το άλλο. Η ίδια η δασκάλα, αναφέρει στο TODAY «Προσπάθησα να κοιτάξω προσεκτικά τα πρόσωπα τους και ν’ αποτυπώσω για πάντα τη χαρά τους. Ήταν αυτή η στιγμή που περίμενα εδώ κι επτά μήνες».

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημάνουμε πως η Blomquist είναι 34 ετών και διδάσκει στο δημοτικό σχολείο Pepperhill του North Charleston, όπου πολλοί μαθητές ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης.

Η ιδέα για την αγορά των ποδηλάτων της ήρθε όταν ένας μαθητής, της εκμυστηρεύτηκε πως θα ήθελε ως δώρο για τα γενέθλια του ένα ποδήλατο. Ωστόσο, οι γονείς του δεν είχαν την πολυτέλεια να του το αγοράσουν. Σκεπτόμενη, λοιπόν, πως κι άλλα παιδιά της περιοχής μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα ν’ αγοράσουν ένα ποδήλατο αλλά και τη σημασία του εν λόγω αντικειμένου στις αναμνήσεις ενός παιδιού, αποφάσισε να κάνει η ίδια πραγματικότητα την επιθυμία των μαθητών της.  

 Τον Σεπτέμβριο,  δημιούργησε στο www.gofundme.com, μία σελίδα με τίτλο «Every Kid Deserves a Bike» κι έθεσε ως στόχο τα 65.000 δολάρια. Αισίως, μέσα σε τρεις μήνες κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο της και να συγκεντρώσει 82.000 δολάρια, ένα ικανό ,δηλαδή, ποσό για να αγοράσει ποδήλατα και κράνη για όλα τα παιδιά.

Ιδανικά, η νεαρή εκπαιδευτικός θα ήθελε να δωρίσει στα παιδιά τα ποδήλατα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ωστόσο, είχε υποτιμήσει το πόσο απαιτητική είναι όλη αυτή η διαδικασία που ανέλαβε. Σε συνεργασία, λοιπόν, και με τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι δώρισαν σημαντικό μέρος του εξοπλισμού, κατόρθωσε να φέρει εις πέρα την προσπάθεια της με απόλυτη επιτυχία!

Ο διευθυντής του σχολείου αναφέρει για την Blomquist «Ήξερα πως θα τα καταφέρει γιατί είναι ένας άνθρωπος ευαίσθητος κι ενεργητικός. Αγαπά τους μαθητές της και βλέπει τη ζωή πέρα από την κλειδαρότρυπα. Σφύζει από ζωή κι ενέργεια κι αυτό το μεταδίδει στους μαθητές της.»

Εμείς ευελπιστούμε να παραδειγματιστούν από την εξαιρετική κίνηση της δασκάλας αυτής  κι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί και να υιοθετήσουν μία αντίστοιχη νοοτροπία και λογική για να μπορέσουν να βοηθήσουν με τον τρόπο τους τα παιδιά που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις στις περιόδους κρίσης που διανύουμε.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.today.com