Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Στη Βόρεια Καρολίνα, ένα κλεμμένο πορτοφόλι έγινε η αφορμή ν’ αλλάξει η ζωή ενός νέου ανθρώπου.

Σ’ ένα μπαρ στο Wrightsville, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Jimmy Gilleece, μια πελάτισσα έχασε το πορτοφόλι της.  Την επόμενη μέρα πήγε αναστατωμένη στον Gilleece και τον παρακάλεσε να ελέγξει τις κάμερες του μπαρ ώστε να εντοπίσει αν είναι δυνατόν το πορτοφόλι. Όπως του εξήγησε περισσότερο της στοίχησε ότι εκτός από την ταυτότητα και τις κάρτες της, είχε μέσα και το δαχτυλίδι του γάμου της.

Ο Gilleece άρχισε να βλέπει το υλικό από τις κάμερες ώσπου εντόπισε το πορτοφόλι παρατημένο σ’ ένα παγκάκι έξω από το μπαρ και λίγο αργότερα έναν νεαρό άντρα να το παίρνει. Παρατηρώντας πολύ προσεχτικά το νεαρό, έμαθε την ταυτότητά του κι έφτασε στα ίχνη του. Ήταν ο 17χρονος River Prathers. Ο ιδιοκτήτης του είπε πως γνώριζε για την πράξη που έκανε και τον παρακάλεσε να του πει τι έκανε το πορτοφόλι. Ο River του εξήγησε πως πήρε όσα μετρητά υπήρχαν μέσα γιατί πεινούσε και κρύωνε κι έπειτα το πέταξε στη θάλασσα από μια κοντινή αποβάθρα.

Με τη βοήθεια δύο δυτών το πορτοφόλι εντοπίστηκε στο βυθό και περιείχε το δαχτυλίδι της γυναίκας. Ο Gilleece το παρέδωσε στην πελάτισσά του, αλλά δεν είπε ποτέ ποιος πήρε το πορτοφόλι, ούτε και παρέδωσε το υλικό από τις κάμερες στην αστυνομία. Αντιθέτως όταν όλα τέλειωσαν ο Gilleece πήγε να βρει το νεαρό που περιφερόταν στο δάσος νηστικός και ταλαιπωρημένος και του πρόσφερε μια θέση στην οικογένειά του και στο σπιτικό του.

Αυτή τη στιγμή ο Prathers κάνει δύο δουλειές και μένει με την οικογένεια του Gilleece  που τη θεωρεί πλέον και δική του. Όπως λέει ο ίδιος χρωστάει τη ζωή του στον άνθρωπο που όχι μόνο δεν τον κατήγγειλε, αλλά του έδωσε μια ευκαιρία ν’ αλλάξει πορεία. Ο Gilleece από την άλλη λέει πως όταν μίλησε με το νεαρό κατάλαβε αμέσως πως η πράξη του έγινε επειδή βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση κι αποφάσισε να τον βοηθήσει για να μην καταλήξει στην παρανομία.

Υπάρχουν ακόμη «Άνθρωποι» στην εποχή μας κι ο Gilleece είναι σίγουρα ένας απ΄αυτούς. Τη σημασία της πράξης του ίσως την καταλάβουμε καλύτερα, αν σκεφτούμε την πιθανή κατάληξη που θα είχε ο νεαρός αν ο μπάρμαν τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.goodnewsnetwork.org