Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Ένας μεσημεριανός καφές κάπου στην Αθήνα με την Κα. Σύλβια Αντώναρου (Μις Ελλάς 1988) ήταν αρκετός για να μας κερδίσει η προσωπικότητά της και το έργο της και να μας γεμίσει από όμορφα συναισθήματα που πήγαζαν από το όραμα της ίδιας , τις δράσεις της και τα δικά της συναισθήματα. Από την άλλη μας φάνηκε τόσο λίγος ο χρόνος, για να μάθουμε όλα όσα θα θέλαμε σχετικά με το έργο που γίνεται από τον Σύλλογο «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες υπάρχουν μόνο Άνθρωποι» αλλά δεσμευόμαστε πως θ’ ακολουθούμε και θα ενημερωνόμαστε συχνά για τις δράσεις του.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2016, μια «χούφτα» ανθρώπων με Πρόεδρο την κυρία Αντώναρου, αποφάσισαν να γίνουν μια γροθιά, όχι για να «χτυπήσουν» το κατεστημένο μα για να βρουν τρόπους ώστε το κατεστημένο να «σεβαστεί» όσα αντιπροσωπεύει αυτή η γροθιά. Κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων ανθρώπων, η αγάπη κι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ψυχή, σ’ όποιο σώμα κι αν βρίσκεται.

Οι  Σύλβια Αντώναρου, Άννα Τσιάλτα, Τάνια Νικολοπούλου, Μαίρη Σίμου και πολλοί ακόμη εθελοντές δίνουν τον δικό τους αγώνα για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Γιατί όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, εν έτη 2018 υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δε γνωρίζουν καν τον όρο ΑΜΕΑ, πόσο μάλλον τα δικαιώματά τους.

ΑΜΕΑ είναι οι άνθρωποι που φέρουν μια «διαφορετικότητα»  είτε εκ γενετής είτε λόγω κάποιου γεγονότος που συνέβη στην πορεία της ζωής τους. Είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ που παλεύουν με τις ανάγκες τους, εσωτερικά κι εξωτερικά και κυρίως παλεύουν για το αυτονόητο. Για να έχουν ποιότητα ζωής χωρίς να πρέπει να «λογοδοτούν» συνεχώς.

Ο συγκεκριμένος σύλλογος, δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, δε χρηματίζεται και πάνω απ’ όλα δεν εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη. Όπως πολύ χαρακτηριστικά μας είπε η ίδια «Στηρίζουμε τα όνειρα αυτών των ανθρώπων γιατί τα όνειρα δεν έχουν αριθμούς και μηδενικά. Ενεργούμε με τους συνεργάτες μου με γνώμονα πάντα την αγάπη για το συνάνθρωπό μας κι υποκλινόμαστε στη δύναμη που έχουν οι ΑΜΕΑ, διότι δεν εστιάζουν στο «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν, αντιθέτως βρίσκουν τον τρόπο να το αξιοποιούν. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αξίζουν το σεβασμό όλων μας».

Ο Σύλλογος στα πλαίσια της δράσης του, στηρίζει με ρουχισμό κι εξοπλισμό αθλητές ΑΜΕΑ όπως είναι ο παραολυμπιονίκης κος. Παύλος Μάμαλος (άρση βαρών) Τόκιο 2020, η κα. Δήμητρα Πασχάλη (Tae kwon do) πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα,  ενώ ταυτόχρονα αγωνίζεται για χορηγίες που αφορούν σε αθλητές ΑΜΕΑ, όπως το Ποδόσφαιρο Ακρωτηριασμένων και πολλών ακόμη αθλημάτων.

Επίσης μεσολαβεί ώστε μέσω προσφορών κι εθελοντισμού, σε συνεργασία μ’ άλλους συλλόγους όπως οι Εν Πλω και Γέφυρα Ζωής, να καλύπτονται ανάγκες κι επιθυμίες των ΑΜΕΑ από τις πολύ απλές ως τις πιο σύνθετες. Μαθήματα ζωγραφικής, δημιουργική απασχόληση, λογοθεραπεία, ακόμη και μαθήματα μόντελινγκ είναι μερικές από τις ευχές που κατάφερε ο Σύλλογος «Δεν υπάρχουν Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες υπάρχουν μόνο Άνθρωποι», να πραγματοποιήσει.

Συμπαραστάθηκαν στους πληγέντες στη Μάνδρα, σε συνεργασία με την κα.Όλγα Καραβερβέρη, διοργανώνουν αιμοδοσία κάθε τρεις μήνες στα Δωδεκάνησα και δηλώνουν παρόντες σε όλη την Ελλάδα, όπου παραστεί ανάγκη. Επίσης το 2017 διοργανώθηκαν δύο επιδείξεις μόδας μία στην Αθήνα και μία στη Ρόδο, που σκόρπισαν χαμόγελα σε όσους ΑΜΕΑ συμμετείχαν, δίνοντας μια γεύση από την ομορφιά που εκπέμπουν αυτοί οι άνθρωποι και πόσο τυχεροί είναι όσοι μπορούν να τη δουν. 

Όσες φορές κι αν τιμήσει κάποιος την προσπάθεια του συλλόγου όπως έγινε από τον κο.Μαρωνίτη (Unesco Νοτίων Προαστίων και Νήσων Πειραιώς), στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για την κα.Αντώναρου σημασία έχει η αγκαλιά και το βλέμμα αυτών των ανθρώπων. Εκείνη λέει πως δεν κάνει τίποτε απολύτως, ίσως γιατί οι ταπεινοί άνθρωποι μιλούν με τα έργα τους.

Μια γυναίκα που εμπνέεται από το πόσο εύκολο είναι να συμβούν απλά πράγματα που κάποιοι τα βαπτίζουν σύνθετα ώστε να δικαιολογήσουν την απραξία και την ανυπαρξία τους, μετά από το δικό της αγώνα να σταθεί στα πόδια της, έχει το θάρρος να παρατάξει το σώμα της μπροστά και να το κάνει ασπίδα προστασίας για όποιον τολμάει να καταπατάει τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ  ή πιο σωστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσα και να ειπωθούν θα είναι λίγα μπροστά στα πολλά που ευχόμαστε να καταφέρει ο Σύλλογος «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες υπάρχουν μόνο άνθρωποι».

Άλλωστε όπως λέει κι ο Λεό Μπουσκάλια «Μέρα που πέρασε χωρίς μια πράξη αγάπης είναι μια μέρα που χάθηκε».

Σε περίπτωση που ψάχνετε ευκαιρία για να δώσετε αγάπη ο Σύλλογος «Δεν υπάρχουν Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες υπάρχουν μόνο Άνθρωποι»  σας περιμένει. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω της σελίδας τους στο facebook ή στο τηλέφωνο 6909155055.