Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Από τα λίγα πράγματα που μπορούν να κινητοποιήσουν ένα άτομο ν’ αλλάξει τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς είναι η σημασία της ανθρώπινης ζωής. Με γνώμονα αυτήν την ιδέα, δύο πιλότοι προσέφεραν τις οικονομίες τους με μοναδικό στόχο τη διάσωση των προσφύγων που κινδύνευαν με πνιγμό στη Μεσόγειο θάλασσα.

Ο José Benavente και ο Benoit Micolon, είναι δύο Γάλλοι αλτρουιστές που αποτελούν μέλη της εθελοντικής ομάδας «Pilotes Volontaires». Αφού συγκέντρωσαν τα χρήματα που είχαν αποταμιεύσει τόσα χρόνια, τα οποία κι ανέρχονταν στο ποσό των 150.000 ευρώ, αγόρασαν ένα αεροπλάνο το οποίο αποτέλεσε και το βασικό μέσο διάσωσης.

«O José κι εγώ αποφασίσαμε ν’ αγοράσουμε το αεροπλάνο με δικά μας χρήματα ώστε να μη χάσουμε χρόνο ψάχνοντας μία ανάλογη χρηματοδότηση» επισημαίνει ο Benoit σε δηλώσεις του.

O Benavente έχει αναμειχθεί και σε άλλες ανθρωπιστικές δράσεις κατά καιρούς καθώς εργαζόταν για 25 χρόνια στον Ερυθρό Σταυρό. Η σημαντικότερη εξ αυτών, όμως , είναι η προσφορά βοήθειας στους Σύριους μετανάστες. O Micolon, ο οποίος και συναντήθηκε πρώτη φορά με τον Benavente το 2006 όταν πήρε και την άδεια του πιλότου, ευαισθητοποιήθηκε για τους μετανάστες ακούγοντας τις εμπειρίες του φίλου του.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι επιβιβάζονται σε λιγοστές βάρκες με στόχο να φτάσουν με «ασφάλεια» στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτές οι βάρκες ενδέχεται να μην αντικρίσουν ποτέ τον προορισμό τους.

«Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσεις αυτές τις βάρκες στη θάλασσα. Ενώ όταν κάποια μεγαλύτερα πλοία σπεύδουν εκεί για βοήθεια, είναι πλέον αργά» αναφέρει η ιστοσελίδα των δύο πιλότων και συνεχίζει «Αρνούμαστε να δεχτούμε αυτό το θανατηφόρο γεγονός και θέλουμε να δράσουμε για να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε αεροπορική υποστήριξη αφού τα σκάφη μας είναι ειδικευμένα στον ακριβή εντοπισμό των πλεούμενων».

Από τον πρώτο κιόλας μήνα της αγοράς του αεροσκάφους τους οι δύο πιλότοι συνεργαζόμενοι με περιφερειακούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις, ξεκίνησαν το έργο τους. Σήμερα, προσφέρουν τεράστια βοήθεια στον εντοπισμό των βαρκών και φυσικά στην άμεση διάσωση των επιβατών τους.

Το αεροσκάφος τους ονομάζεται «Hummingbird» και το όνομα του έχει προέλθει από μία αμερικανική ιστορία όπου ένα κολιμπρί προσπαθεί να σταματήσει μία πυρκαγιά σ’ ένα δάσος κουβαλώντας σταγόνες νερού με το ράμφος του. Όταν τα άλλα ζώα, δε, το ρωτούν τι κάνει, εκείνο απαντά «κάνω ό,τι μπορώ».

Αυτή η ιστορία μπορεί να μας διδάξει πολλά για τη ζωή…

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.goodnewsnetwork.org