Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Μια νέα μορφή σχολείου πρόκειται να κατασκευαστεί στην Ινδία που θα έχει ως προτεραιότητα την ευτυχία και την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών.

Στο «Riverbend School» στο Chennai, δε θα βρείτε τους μαθητές να κάνουν μάθημα σε παραδοσιακού τύπου τάξεις. Το πιο πιθανό είναι να τους συναντήσετε σε κάποιο εργαστήρι ιδεών ή πνευματικής περισυλλογής.

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό στούντιο Kurani, προσομοιάζει με μικρό χωριό, καθώς σύμφωνα με ανθρωπολόγους η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί δυνατότερους προσωπικούς δεσμούς. Οι εγκαταστάσεις αναπτύσσονται γύρω από μια πλατεία κι αποτελούνται από χώρους μελέτης, παιχνιδιού, κηπουρικής, άθλησης και διαμονής.

Στο πρόγραμμα διδασκαλίας δε θα υπάρχει έλεγχος μέσω τεστ, ενώ οι μαθητές θα επιλέγουν τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν από έναν ευρύτερο κατάλογο ο οποίος θα τους οδηγεί στις δεξιότητες που επιθυμούν ν’ αποκτήσουν.

Οι δημιουργοί πιστεύουν πως εάν επενδύσουμε στην ευτυχία των παιδιών, αργότερα αυτό θ’ αποδοθεί στο κοινωνικό σύνολο με θετικό τρόπο και θα τα βοηθήσει να επιτύχουν σπουδαία πράγματα στο μέλλον.

Οι εργασίες κατασκευής του σχολικού συγκροτήματος αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2018 και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.inhabitat.com