Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ερευνητές στον Καναδά ανέπτυξαν ένα σκυρόδεμα χωρίς τσιμέντο. Το ευρέως χρησιμοποιούμενο τσιμέντο αποτελεί το βασικό συστατικό για την κατασκευή σκυροδέματος, όμως κατά την παραγωγή του επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Το νέο σκυρόδεμα της εταιρίας «Carbicrete», που εδρεύει στο Μόντρεαλ, δεν αποφεύγει μόνο τις εκπομπές άνθρακα αλλά τις καταναλώνει κιόλας. Το πρωτοποριακό υλικό περιέχει την ανάμιξη χαλύβδινης σκωρίας (υποπροϊόν – απόβλητο της παραγωγικής διαδικασίας του χάλυβα), το οποίο αντικαθιστά το τσιμέντο ως συνδετική ύλη και διοξειδίου του άνθρακα.

Ο συνιδρυτής της εταιρίας Mehrdad Mahoutian βρήκε την ιδέα καθώς ερευνούσε εναλλακτικές λύσεις για το τσιμέντο, κάνοντας το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο McGill. «Η σκωρία χάλυβα είναι ένα τέλειο υλικό για εμάς. Μπορεί ν’ αντιδράσει με το διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να το απορροφήσει, αυξάνοντας την αντοχή του» λέει ο Mahoutian.

Για την επεξεργασία του υλικού δεν απαιτείται εξωτερική πηγή θερμότητας. Χρειάζεται μόνο η ανάμιξη του διοξειδίου του άνθρακα με τη χαλύβδινη σκωρία για να σχηματιστεί ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο είναι το ίδιο υλικό που υπάρχει στο τσιμέντο. Σημαντικό, δε, είναι το γεγονός ότι το διοξείδιο του άνθρακα που απαιτείται για την παραγωγή του καινοτόμου υλικού μπορεί να προέρχεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις που συλλέγουν εκπομπές άνθρακα, οπότε και δε θα καταλήγει στο περιβάλλον.

«Το κόστος των υλικών είναι περίπου 20% χαμηλότερο από το παραδοσιακό σκυρόδεμα, κι έχει 30 με 40% μεγαλύτερη αντοχή στη θλίψη, γι’ αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα καλύτερο προϊόν» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρίας Chris Stern.

Η συγκεκριμένη τεχνολογική επίτευξη είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη προτού γίνει εμπορεύσιμη, ώστε να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές που θα φιλοξενήσουν την παραγωγική διαδικασία.

 *Διαβάσαμε την είδηση στο gineersnow.com