Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Λέγεται πως κάποτε που ο νεαρός Isaac Newton καθόταν κάτω από μια μηλιά στον κήπο του σπιτιού του, έπεσε πάνω στο κεφάλι του ένα από τα μήλα της. Αμέσως του ήρθε η ιδέα για τη θεωρία της βαρύτητας.

Τα γεγονότα της πασίγνωστης ιστορίας ίσως να μην έγιναν ακριβώς έτσι – τουλάχιστον το μέρος που το μήλο χτυπά το κεφάλι του Newton – αλλά υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας μέσα σ’ αυτά.

Την πρώτη αναφορά στο περιστατικό τη βρίσκουμε στις σημειώσεις του βοηθού του Newton, John Conduitt το 1726, που γράφτηκαν τη χρονιά που ο μεγάλος φυσικός έφυγε από τη ζωή.

Ο Conduitt αναφέρει ότι η ανακάλυψη του Newton έγινε το 1666 στο Lincolnshire στην κατοικία της μητέρας του. Ενώ στριφογύριζε στοχαζόμενος, βλέποντας ένα μήλο να πέφτει στο έδαφος, σκέφτηκε πως η βαρύτητα δεν μπορούσε να φτάνει μέχρι μια συγκεκριμένη απόσταση από τη γη, αλλά η δύναμη αυτή θα πρέπει να επεκτείνεται πολύ πιο μακριά απ’ όσο νομίζουμε.

Ο Newton φαίνεται πως είχε διαδώσει την ιστορία του και σε άλλους φίλους του όπως ο συγγραφέας William Stukeley, ο οποίος επίσης αναφέρει το ίδιο περιστατικό που το άκουσε από τον ίδιο σε μια συζήτησή τους.

Παρόλο που ο Newton δεν υπέδειξε ακριβώς το δέντρο, στον κήπο του αρχοντικού Woolsthorpe που διέμενε υπήρχε μόνο μια μηλιά, οπότε μοιραία συνδέθηκε με το γεγονός.

Το διάσημο δέντρο από το 1750 κι έκτοτε δέχθηκε τη φροντίδα της οικογένειας Woolerton. Το 1816 ύστερα από μια θύελλα ένα μέρος του καταστράφηκε, αλλά ευδοκίμησε ξανά και παραμένει μέχρι σήμερα στην αυλή του σπιτιού του στο Lincolnshire της Αγγλίας, υπό τη φροντίδα του κράτους.

Μοσχεύματα του δέντρου έχουν καλλιεργηθεί σε πολλές περιοχές εντός κι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου συμπεριλαμβανομένης της μηλιάς που μεγαλώνει στο κολλέγιο Trinity του Cambridge που φοίτησε ο σπουδαίος φυσικός.

Η μηλιά-σύμβολο συνεχίζει να στέκει ακόμα στη θέση της υπενθυμίζοντάς μας πως το μυστικό για τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου κρύβεται στην απλότητα των διεργασιών της φύσης.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.amusingplanet.com