Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Το «Feed It Forward» είναι το πρώτο παντοπωλείο στον κόσμο που πληρώνεις για όσα προϊόντα μπορείς και μόλις άνοιξε στο Τορόντο. Η ιδέα ανήκει στον Καναδό σεφ Jagger Gordon που είναι υπέρμαχος της μείωσης των απορριμμάτων από τα τρόφιμα και της βοήθειας όσων πεινούν.

Σε αυτό το παντοπωλείο τα ράφια είναι γεμάτα από τρόφιμα που έχουν δοθεί από δωρεές μεγάλων καταστημάτων, τα οποία μπορεί να μην έχουν όμορφη εμφάνιση ενώ είναι απολύτως βρώσιμα, όπως για παράδειγμα χτυπημένα μήλα, ή προϊόντα που είναι πολύ κοντά στην ημερομηνία λήξης και δεν επιτρέπεται να τα διαθέσουν στην αγορά.

Υπάρχει επίσης και μια τρίτη κατηγορία στην οποία ανήκουν τρόφιμα που απορρίπτονται απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν πάρα πολλά αποθέματα στις αποθήκες και δεν μπορούν να τα κρατήσουν.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα, τώρα, μπορούν να δοθούν στο νέο παντοπωλείο, που η ιδιαιτερότητά του είναι πως οι πελάτες πληρώνουν για όσα προϊόντα από αυτά που έχουν πάρει μπορούν. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι αν μια οικογένεια χρειάζεται περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει οικονομικά, είναι ελεύθερη να «αγοράσει» το σύνολο των προϊόντων που χρειάζεται, ενώ κάποιος που δεν έχει οικονομικό πρόβλημα μπορεί να καλύψει το ποσό που κάποιος άλλος αδυνατεί.

Ο Gordon εμπνεύστηκε τη μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία το 2014, όταν διοικούσε τη δική του εταιρία τροφοδοσίας. Το γεγονός ότι μεγάλη ποσότητα φαγητού κατέληγε στα σκουπίδια τον ώθησε αρχικά να ανοίγει μικρές κουζίνες στο Τορόντο όπου παρείχαν γεύματα αποκλειστικά προερχόμενα από υλικά που απορρίπτονταν.

«Το σχέδιο του Feed It Forward παρουσιάζει το πώς οι Καναδοί μπορούν ν’ αξιοποιήσουν τα τρόφιμα που προορίζονται για τους χώρους υγειονομικής ταφής, τα οποία είναι πλήρως βρώσιμα και δε θα πρέπει να πετιούνται αλλά να γεμίζουν τα άδεια στομάχια συμπολιτών μας» δήλωσε ο Gordon.

Εκτός από τα παραπάνω, μαζεύει υπογραφές από τους πολίτες, ώστε να αναγκαστούν οι νομοθέτες ν’ αλλάξουν τους νόμους γύρω από τη διαχείριση των τροφίμων κι ευελπιστεί στην ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.thestar.com