Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο, μας δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσουμε την ομορφιά της φύσης στο πέρασμά μας. Όμως κάποιοι άνθρωποι ανάμεσά μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης δεν έχουν την ευκαιρία ν’ αποτελούν μέρος αυτής της συναρπαστικής εμπειρίας. Αυτό είναι που ευελπιστεί ν’ αλλάξει η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» με τη νέα της καινοτομία.

Το ιταλικό τμήμα της Ford ένωσε τις δυνάμεις της με τις εταιρίες GTB Rome και Aedo, για ν’ αναπτύξουν μια τεχνολογία που θα προσφέρει στους επιβάτες με προβλήματα όρασης τον τρόπο να νιώθουν τη φυσική ομορφιά που περιβάλλει τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους.

Η ιδέα βασίστηκε στη δημιουργία ενός έξυπνου παραθύρου με τεχνολογία που θα μετατρέπει το τοπίο στη «γλώσσα» της αφής. Το «Feel the View» αποτελείται από μια ειδική συσκευή με μια κάμερα που βλέπει εξωτερικά.

Η συσκευή προσκολλάται στο πάνω μέρος του παραθύρου και με το πάτημα ενός κουμπιού τραβά μια φωτογραφία του υφιστάμενου τοπίου. Στη συνέχεια η πολύχρωμη εικόνα μετατρέπεται σε μια παλέτα γκρι αποχρώσεων χρησιμοποιώντας 255 φώτα LED, που με τη σειρά τους παράγουν διαφορετικά επίπεδα δόνησης.

Καθώς το δάκτυλο περνά πάνω από τις αποτυπωμένες περιοχές, η εικόνα δονείται με διαφορετικό τρόπο για κάθε σημείο, ώστε να παρέχει μια απτική ανατροφοδότηση στο άτομο που το χρησιμοποιεί.

Το σύστημα διαθέτει επίσης φωνητική λειτουργία που με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει την εικόνα και παρέχει ακουστική περιγραφή, βοηθώντας ακόμη περισσότερο τον επιβάτη να κατανοήσει τι ακριβώς υπάρχει έξω από το παράθυρό του.

Η συσκευή δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα είναι έτοιμη για κυκλοφορία, αλλά η ευγενική χειρονομία του να κατασκευάζονται νέα τεχνολογικά μέσα για τους λιγότερο προνομιούχους στην κοινωνία μας, είναι κάτι που πάντα μας χαροποιεί.

*Διαβάσαμε την είδηση στο interestingengineering.com