Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι μία καινοτομία που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή και στη χώρα μας. Στη Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών,με ψηφοφορία 5-0  από την «Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια», αποφασίστηκε πως όλα τα σπίτια που επρόκειτο να χτιστούν από το 2020 κι έπειτα, θα πρέπει να ενσωματώσουν στη δομή τους τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Με την ομόφωνη αυτή ψηφοφορία η Καλιφόρνια θα παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νέος νόμος θα βοηθήσει την Καλιφόρνια να μειώσει μέχρι το 2030 τα βλαβερά αποτελέσματα του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα ποσοστά του 1990. Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι πρωτοφανής για το έθνος και τα μέτρα θα τηρηθούν αυστηρά τόσο για τις μονοκατοικίες όσο και για τις πολυκατοικίες που επρόκειτο να χτιστούν, με εξαίρεση εκείνα τα σπίτια που καλύπτονται από δέντρα ή που δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση των πάνελ. Όλοι οι τοπικοί φορείς, δε, δηλώνουν σύμφωνοι κι ιδιαίτερα υποστηρικτικοί σε αυτήν την προσπάθεια.

Μιλώντας για οικονομικά μεγέθη, υπολογίζεται πως η Καλιφόρνια εν γένει θα κερδίσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακό κόστος για τα επόμενα 30 χρόνια και κατά συνέπεια αυτό αντιστοιχεί σε 16,2 δολάρια περίπου σε κάθε κτίριο. Ωστόσο, όπως είναι προφανές το κόστος της κατασκευής των σπιτιών θ’ αυξηθεί αισθητά κάτι που μπορούν να προσπεράσουν οι ιδιοκτήτες κι αγοραστές αν σκεφτούν όλα τα θετικά που θα τους προσφέρουν μακροπρόθεσμα αυτά τα οικήματα. Ιθύνοντες από το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρουν πως «οι άνθρωποι φαίνονται δεκτικοί στον νέο νόμο κι επιλέγουν ν’ αγοράσουν πιο ακριβά σπίτια που θα είναι ασφαλή, υγιή κι άνετα παρά να δώσουν τα χρήματα τους σε ενεργειακή σπατάλη».

Το νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπει την εγκατάσταση πάνελ και σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και την επιλογή ειδικών μπαταριών Powerwall Tesla για περαιτέρω αποθήκευση της ενέργειας. Δεδομένου ότι το εν λόγω ψήφισμα δεν απαιτεί έγκριση από το νομοθετικό σώμα, προβλέπεται πως θα δημιουργηθεί ένας νέος κώδικας κτιρίων που φυσικά θα συμφωνεί πλήρως με τα όσα έχουν ήδη αποφασισθεί από την Επιτροπή Ενέργειας.

Οι αμφιβολίες κι οι σκεπτικισμοί υπάρχουν, όπως ήταν φυσικό, από πολλούς φορείς αλλά κι απλούς πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι μιλούν για την επιβολή σύντομου χρονικού διαστήματος μέχρι την πρακτική εφαρμογή του νομοσχεδίου. Εμείς πάντως όπως κι όλος ο πλανήτης θα έχουμε στραμμένα τα βλέμματα μας στην Καλιφόρνια και στον νέο ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά της.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernmet.com