Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Κάποιοι γιατροί τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη και με το παραπάνω. Πολλές και διαφορετικές οι περιπτώσεις όπου κάποιος γιατρός αψηφά τον κίνδυνο για τη ζωή του, μόνο και μόνο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Αυτό συνέβη και στη Σκωτία, λίγες μέρες πριν, όταν σφοδρή κακοκαιρία έπληξε αρκετά μέρη της, ανάμεσά τους και τη Γλασκώβη. Όταν η Lindsey Chisholm σηκώθηκε την Πέμπτη το πρωί για να πάει στο νοσοκομείο όπου εργάζεται ως χειρούργος, το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να οδηγήσει από το σπίτι της στη Γλασκώβη μέχρι το νοσοκομείο. Μια απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων.

Εκείνη την ημέρα όμως, ήταν προγραμματισμένο ένα πολύ σοβαρό χειρουργείο σε κάποιον καρκινοπαθή ασθενή,  τον Mc.Andrew. Η χειρουργός ήξερε τη σοβαρότητα της κατάστασης κι έκρινε ότι δε θα έπαιρνε κανένα ρίσκο προσπαθώντας να φτάσει με τα πόδια ως το νοσοκομείο.

Φόρεσε το χειμερινό της εξοπλισμό κι άρχισε να περπατάει. Δε φοβήθηκε μήπως χαθεί, γιατί όπως είπε ήταν αρκετά τα σημεία όπου μπορούσε να ζητήσει καταφύγιο σε περίπτωση που ο καιρός χαλούσε περισσότερο.

Έφτασε στο νοσοκομείο μετά από τρεις ώρες περίπου κι όταν οι συνάδελφοι της αντίκρισαν τα ρούχα της καλυμμένα από πάνω μέχρι κάτω με χιόνι, δεν μπορούσαν να το πιστέψουν κι άρχισαν να γελούν.

Ο ασθενής της έμεινε έκπληκτος, γιατί δεν περίμενε φυσικά ότι η γιατρός του θα καταφέρει να έρθει, πόσο μάλλον όταν την είδε μπροστά του με όλο το χειμερινό της εξοπλισμό να του ανακοινώνει ότι το χειρουργείο του θα πραγματοποιηθεί.

Όπως δηλώνει ο ίδιος στο BBC, τη θεωρεί Superwoman και την ευγνωμονεί που δεν ακύρωσε το χειρουργείο κι έβαλε το καθήκον της πάνω από την «καλοπέρασή» της.

Η οπτική της Lindsey Chisholm σχετικά με το τι σημαίνει προτεραιότητα κι αγωνία των ανθρώπων που η ζωή τους εξαρτάται από κάποιο γιατρό, δεν άλλαξε για λίγες νιφάδες χιονιού παραπάνω.  

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.sunnyskyz.com