Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ξεχάστε ότι γνωρίζατε μέχρι σήμερα για τα ελαστικά αυτοκινήτων. Στο πρόσφατο «Geneva International Motor Show 2018» η Goodyear παρουσίασε τα ελαστικά του μέλλοντος που θα τα χαρακτηρίζει η «αναπνοή».

Πρόκειται για ένα είδος ελαστικών τελείως διαφορετικό, καθώς στο εσωτερικό τους θ’ αναπτύσσονται βρύα. Η μοναδική δομή τους σχεδιάστηκε για ν’ απορροφά υγρασία και νερό από την επιφάνεια του δρόμου και στη συνέχεια ν’ αποδεσμεύει οξυγόνο μέσα από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Το σχέδιο που ονομάστηκε «Oxygene» στοχεύει να παράσχει μια ασφαλέστερη και διαρκή λύση για καθαρότερη αστική μετακίνηση. Αυτό γενικότερα μεταφράζεται σε περίπου 3.000 τόνους οξυγόνου που θα παράγονται από 4.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, σε μια πόλη που προσομοιάζει σε μέγεθος το Παρίσι με 2,5 εκ. οχήματα.

Το ίδιο πρόγραμμα εργάζεται πάνω στην ανακύκλωση παλαιών ελαστικών που θα χρησιμοποιούνται ύστερα από επεξεργασία για την 3D εκτύπωση νέων ελαστικών, τα οποία θα είναι ελαφρύτερα, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα παρέχουν καλύτερη πρόσφυση εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια.

Εκτός από τα παραπάνω, τα ελαστικά θα έχουν εγκατεστημένο ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θ’ αντιδρά μέσα από χρωματιστές ενδείξεις, πληροφορώντας τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου για τις κινήσεις του οχήματος. Επίσης το σύστημα θα είναι αυτόνομο παίρνοντας ενέργεια από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Το Oxygene συνεισφέροντας σ’ ένα καθαρότερο περιβάλλον μελλοντικά, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των ανθρώπων που κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.interestingengineering.com