Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Το φαγητό είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Μία συνήθεια που μπορεί να σε γεμίσει με τόση ενέργεια και χαρά, όπως ακριβώς και το παιχνίδι. Αυτό σκέφτηκε μάλλον κι η καλλιτέχνιδα Χονγκ Γι, όταν δημιούργησε το πρόσωπο του Ai Weiwei από 20.000 ηλιόσπορους ή του Jackie Chan από 64.000 chopsticks.

Η παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα, είναι γνωστή με το παρατσούκλι «Red» κι οι προσωπογραφίες που δημιουργεί από απλά υλικά κάνουν τον γύρο όλου του διαδικτύου. Τα πρώτα αριστουργήματα της, δε, είδαν το φως της δημοσιότητας από αναφορές της Huffington Post και της Wall Street Journal.

Εκτός από προσωπογραφίες, δημιουργεί κι άλλα πιο μικρά πιάτα με ενδιαφέροντα μοτίβα, τα οποία φαίνονται τόσο λαχταριστά που δε μπορεί ούτε η ίδια να τους αντισταθεί. Τα συγκεκριμένα πιάτα αποτελούν μία προσπάθεια της Χονγκ Γι να πετύχει ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση για 31 ημέρες, ακόμη κι αν αυτό δεν αγγίζει την τελειότητα.

Όλο αυτό ξεκίνησε στη ζωή της το 2012 ως χόμπι. Μέχρι τότε, εργαζόταν σε μία αρχιτεκτονική εταιρεία στην οποία σχεδίαζε κτίρια και σπίτια μέσω υπολογιστή. Έψαχνε, λοιπόν, έναν τρόπο να αξιοποιήσει τα χέρια της και να εκφράσει την ενδόμυχη δημιουργική της φύση.

Πολύ σύντομα, το βίντεο της με τη δημιουργία της προσωπογραφίας του Yao Ming πάνω σε μία μπάλα μπάσκετ, έγινε viral κι από το 2013 ξεκίνησαν οι προτάσεις κι οι επιβραβεύσεις από διεθνείς επιτροπές τέχνης. Στην αρχή χρησιμοποιούσε πιο ακριβά υλικά αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει τα μαγειρικά σκεύη σε πινέλα και τα πιάτα σε καμβάδες.

Τα πρώτα χρόνια δημιουργίας της, αναζητούσε έμπνευση στις αγορές της γενέτειράς της, της Μαλαισίας. «Παρατηρούσα τα λαχανικά κι άφηνα τα χρώματα και την υφή τους να μου δώσουν έμπνευση» αναφέρει η ίδια.

Τα έργα της, ωστόσο, δεν είναι μόνο όμορφα κι έξυπνα αλλά έχουν και μία πολιτικοκοινωνική διάσταση. Έχει χρησιμοποιήσει λαχανικά για να εκφράσει την ισότητα των φύλων στην Αυστραλία,  τη διάλυση του κοινοβουλίου στη Μαλαισία αλλά και τα αποτελέσματα της Συμφωνίας του Παρισιού για το περιβάλλον.

Κάθε της δημιουργία σ’ ένα πιάτο απαιτεί από μία έως τέσσερις ώρες επεξεργασίας κι αυτό εξαρτάται από τις απροσδόκητες προκλήσεις στη χρήση των υλικών.

Εμείς πάντως δηλώνουμε, για άλλη μία φορά, γοητευμένοι από τη δύναμη και τη μαγεία της τέχνης!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.atlasobscura.com