Γράφει η Μαρία Καλλίλα
Θα με βρεις σίγουρα ανάμεσα στους ανθρώπους που αρέσκονται στην μυρωδιά των βιβλίων. Μια επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο ή σε βιβλιοθήκη, είναι μια μικρή ιεροτελεστία. Παίρνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, καινούργιο ή φθαρμένο από τις πολλές αναγνώσεις, αγγίζεις το εξώφυλλό του, το ξεφυλλίζεις κι έπειτα διαβάζοντας μια μικρή περιγραφή στο οπισθόφυλλο, καλείσαι να προχωρήσεις ή όχι στο επόμενο βήμα, να το κρατήσεις και να το διαβάσεις ή να το ξαναβάλεις πίσω στη θέση του.
Κάθε βιβλίο έχει την αίγλη του. Έχει την ιστορία που κρύβεται στις σελίδες του, μα και την ιστορία γέννησης και προέλευσής του. Έχει επίσης το χρώμα του, που πολλές φορές φανερώνει την ηλικία του και πιθανόν το ταξίδι του στο χρόνο και τους χώρους που βρέθηκε, μα σίγουρα κάθε βιβλίο έχει το δικό του άρωμα.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του χημικού Makija Strilc, από τη μυρωδιά ενός βιβλίου μπορούν ν’ αποκαλυφθούν πολλά. Μέσα από τους εθελοντές, στους οποίους χρειάστηκε να κλείσει τα μάτια σε κάποιο στάδιο της έρευνας, κατέληξε σε συμπεράσματα τα οποία στο μέλλον θα είναι πολύ βοηθητικά, για την κατηγοριοποίηση των βιβλίων βάση των οσμών που εκπέμπουν.
Ήδη έχει δημιουργηθεί ένας «Ιστορικός Τροχός Οσμής Χαρτιού» που βασίστηκε στη συγκεκριμένη έρευνα, όπου διαπιστώθηκε πως επειδή τα βιβλία αποτελούνται από οργανικά υλικά που απελευθερώνουν μικρά ποσά πτητικών οργανικών ενώσεων στον αέρα, με τη μορφή οσμών, μέσα από την διεργασία των πληροφοριών αυτών θα μπορεί να γίνεται η κατηγοριοποίησή τους.
Με τη σωστή χρήση κι εξέλιξη του συγκεκριμένου τομέα μάλιστα, εκτός από την κατηγοριοποίηση των βιβλίων θα εξετάζεται και πώς οι διαφορετικές μυρωδιές τους, επιδρούν στον άνθρωπο.
Ίσως γιατί κάθε βιβλίο γεννάει, ξυπνάει και δημιουργεί αναμνήσεις στον ανθρώπινο νου. Κι επειδή, όπως είπε κι ο Αριστοτέλης «η μνήμη είναι ο γραφιάς της ψυχής», η διερεύνηση της μυρωδιάς των βιβλίων, μπορεί να μας οδηγήσει και λίγο πιο κοντά στην διερεύνηση της ψυχής.
*Διαβάσαμε την είδηση στο www.e-daily.gr