Γράφει η Δήμητρα Γιαννάκη

Το αίμα του James Harrison είναι πολύτιμο και χάρη σε αυτό έχουν σωθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια βρέφη. Διαθέτει ένα σπάνιο αντίσωμα που όταν ξέρεις πως με αυτό μπορείς να σώσεις ζωές, κάνεις τα πάντα για να το κάνεις πράξη. Μετά από μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη σε αυτόν τον σκοπό, έφτασε η στιγμή  να κάνει την τελευταία δωρεά αίματος σε κλίμα συγκίνησης για τον ίδιο, αλλά και για όλους όσους βρισκόταν δίπλα του.

Ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη του να προσφέρει, που κάθε 2 εβδομάδες για τα προηγούμενα 61 χρόνια, επισκεπτόταν την Τράπεζα Αίματος του Ερυθρού Σταυρού στην κεντρική ακτή στην Αυστραλία,

Ο 81χρονος με το σπάνιο αντίσωμα που έχει στο αίμα του, συνέβαλλε στη δημιουργία φαρμακευτικής αγωγής που είναι απαραίτητη για να κρατηθούν στη ζωή βρέφη και να καταφέρουν να δουν τον κόσμο μας. Εκατομμύρια εγκυμονούσες τον ευγνωμονούν κι εμείς τον θαυμάζουμε…

Από το 1957 που έμαθε για το αντίσωμα που έχει στο αίμα του, ο Harrison έχει κάνει 1.173 αιμοδοσίες, κι αν συνέχιζε να του το επιτρέπει η ηλικία του και τα λόγια των γιατρών του, θα το έκανε για πολλά χρόνια ακόμα.

Αν και δεν έκρυψε τη λύπη του που έδωσε αίμα για τελευταία φορά, ωστόσο ένιωθε ικανοποίηση που όλα αυτά τα χρόνια μπόρεσε να βοηθήσει τις μητέρες και τα βρέφη που είχαν ανάγκη.

«Είναι μια λυπηρή μέρα για εμένα. Το τέλος μιας μεγάλης διαδρομής . Έχω όμως σώσει πολλές ζωές κι έφερα πολλά νέα παιδιά στον κόσμο. Οπότε, αυτό με κάνει να αισθάνομαι καλά» δήλωσε, στη Sydney Morning Herald.

Το μέγεθος της προσφοράς του είναι συγκινητικό. Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες να δημιουργηθεί μια συνθετική εκδοχή από το συγκεκριμένο αντίσωμα, αυτές δεν στέφθηκαν με επιτυχία κι είναι χαρακτηριστικό της σπανιότητάς του ότι το Anti-D πρόγραμμα της Αυστραλίας εξαρτάται εξολοκλήρου από μόλις 160 δότες.

«Κάθε αμπούλα από Anti-D που φτιάχτηκε ποτέ στην Αυστραλία έχει τον James μέσα σε αυτό» είπε ο Robyn Barlow o Rh Συντονιστής που στρατολόγησε τον James, ο πρώτος γιατρός του προγράμματος από τότε που η πρώτη μητέρα έλαβε τη δόση του φαρμάκου στο νοσοκομείο Royal Prince Alfred to 1967. «Είναι ένα τεράστιο γεγονός. Έχει σώσει εκατομμύρια μωρά. Κλαίω και μόνο που το σκέφτομαι.»

Κι αν ο Harrison κατάφερε να κατέχει σήμερα ρεκόρ Guinness για τις προσπάθειες του, η μεγάλη του ελπίδα είναι αυτό το ρεκόρ να καταρριφθεί κι ακόμη περισσότερες ζωές να σωθούν.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.9news.com

*Φωτογραφία εξωφύλλου © Steven Siewert