Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Η Βρετανίδα Binty Bint είναι καλλιτέχνης του δρόμου. Με ιδιαίτερη αγάπη στα χρώματα και τρομερό ταλέντο στο σχέδιο, από τότε που ήταν ακόμη στο σχολείο, λάτρευε να ζωγραφίζει σε μεγάλες επιφάνειες και κυρίως να κάνει graffiti. Μεταμόρφωνε άχαρα γκρίζα κτίρια και παλιούς τοίχους με τα σπρέι της και γέμιζε τους χώρους με πολύχρωμα σχέδια.

Στην πορεία όταν έγινε μητέρα, απέκτησε πολύ γρήγορα και συνεργάτη. Η κόρη της Lola, όταν ήταν έξι ετών ζήτησε από τη μητέρα της να τη συνοδέψει σε κάποια από τις δουλειές που της είχαν αναθέσει. Φορώντας ειδική μάσκα πάντα, για να προστατεύεται από την έντονη μυρωδιά των σπρέι, ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασε να μιμηθεί τη μητέρα της. Η Binty ενθουσιάστηκε με το ταλέντο της κόρης της.

Όταν άρχισαν να συζητούν για τα θέματα που θα μπορούσαν να ζωγραφίζουν στους χώρους που ανέθεταν στην Binty, συμφώνησαν πως το να γράφουν διάφορα συνθήματα δεν ήταν πρακτικό και δεν είχαν όλοι τα δυνατότητα να τα διαβάζουν. Έπρεπε να βρουν ένα σήμα κατατεθέν που θα τις χαρακτήριζε. Κατέληξαν λοιπόν, στα κοτόπουλα. Πλέον η υπογραφή της δουλειάς τους είναι τα χρωματιστά κοτοπουλάκια.

Σήμερα η Lola είναι 10 ετών κι έχει άλλα δύο μικρότερα αδέρφια. Εξακολουθεί να συνοδεύει τη μητέρα της στην δημιουργία κοτόπουλων graffiti, σε χώρους όπως νηπιαγωγεία, παιδότοπους, γκαραζόπορτες, κήπους κι όπου αλλού τους ζητηθεί. Αυτό γίνεται πάντοτε παίρνοντας τις σωστές προφυλάξεις, ώστε να μην προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στην υγεία της μικρούλας.

Όπως λέει η μικρή καλλιτέχνης, το να ζωγραφίζει μαζί με τη μητέρα της είναι ό,τι πιο όμορφο. Περνούν χρόνο μαζί, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις, δημιουργούν και φυσικά ομορφαίνουν την πόλη τους. «Το να θαυμάζει κάποιος αυτό που κάνεις δεν είναι και λίγο» λέει η Lola.

Καλλιτέχνης από κούνια και ποιος ξέρει πώς θα εξελιχθεί.