Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ένας νέος τύπος φακών επαφής έρχεται για να προστατέψει τα μάτια σας από τον ήλιο, αν ξεχάσετε να πάρετε μαζί τα γυαλιά ηλίου σας.

Η Acuvue Oasys δημιούργησε τους πρώτους φακούς επαφής που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Όπως τα γυαλιά οράσεως σκουραίνουν αυτόματα στον ήλιο, αντίστοιχα κι οι φακοί ανάλογα με την ένταση της UV ακτινοβολίας μεταβαίνουν σε γκρι ή σκούρο γκρι χρωματισμό.

Βέβαια μπορεί να αναρωτηθείτε για το χρώμα των ματιών σας, αλλά η εταιρία υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά, καθώς σε σκουρόχρωμα μάτια δε θα αλλάζει το παραμικρό, ενώ σε ανοιχτόχρωμα μάτια ίσως παρατηρήσετε μια ελαφριά γκρι απόχρωση.

Σύμφωνα με την Malvina Eydelman, υπεύθυνη του FDA (Center for Devices and Radiological Health) των ΗΠΑ, οι φακοί χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία με τα γυαλιά οράσεως, όμως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο για τα γυαλιά ηλίου, απλά θα είναι χρήσιμοι για εκείνες τις στιγμές που βγαίνετε και συνειδητοποιείτε πως τα ξεχάσατε στο σπίτι.

Οι φακοί θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2019 και σίγουρα πολλοί θα είναι αυτοί που θα σπεύσουν να τους προμηθευτούν διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους.