Ο Lol είναι ένα μαύρο λαμπραντόρ 5 ετών που μένει στον πυροσβεστικό σταθμό σε μια πόλη της νότιας Γαλλίας. Ωστόσο, ο εισαγγελέας της περιοχής τον καλεί όποτε τον χρειάζεται στο δικαστήριο. Και εκεί ο Lol κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά.

Μπαίνει στην αίθουσα του δικαστηρίου και συνοδεύει συνήθως παιδιά και γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας ή σeξουαλικής κακοποίησης. Είναι εκεί για να προσφέρει κάποιου είδους παρηγοριά, για να δώσει στα θύματα, όταν αντικρίσουν τον υπεύθυνο για αυτό που τους συνέβη, τη δύναμη να αντέξουν όλη τη διαδικασία χωρίς να λυγίσουν.

O Lol ανήκει στην οργάνωση «Handi’ chiens». Ο υπεύθυνος Jean-Thibault Daniel δήλωσε «H συγκατάθεση του θύματος πρέπει να πάντα να υπάρχει, αλλά υπάρχουν λίγε περιπτώσεις που αν υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να γνωρίσει τον Lol, να πει ότι δεν θέλει. Η πλειοψηφία των υποθέσεων που τον χρησιμοποιούν είναι περιπτώσεις παιδιών και εφήβων, που μπορούν εύκολα να ταραχτούν από τις διαδικασίες και το περιβάλλον του δικαστηρίου. Το να έχουν έναν φιλικό και συμπονετικό σκύλο δίπλα τους κάνει τη διαφορά».

Ο εισαγγελέας Frédéric Almendros πίστευε πως ο ρόλος του Lol θα ήταν να κρατάει τα θύματα ήρεμα, όσο περίμεναν για τη σειρά τους. Ωστόσο συμπεριφέρθηκε τόσο άψογα που κάποια στιγμή του επιτράπηκε να μπει και μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Ο Lol πέρασε την καθιερωμένη εκπαίδευση των σκύλων που παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους με αναπηρικά καροτσάκια ή σε ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία. Από τότε έχει προστεθεί και η εκπαίδευση για σκύλους που βοηθούν ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα. Τα κουτάβια ξεκινούν την εκπαίδευση όταν είναι 3 μηνών και για τους επόμενους 16 μήνες, ζουν με οικογένειες εθελοντών που προσπαθούν να τα εκθέσουν σε διάφορες καταστάσεις.

Ο Lol επέστρεψε αργότερα για 6 μήνες για μια ακόμα πιο ειδική εκπαίδευση. Να δυναμώσει πολύ τη συμπόνοια που ένιωθε ήδη για τους ανθρώπους. Ο εισαγγελέας αργότερα επισκέφθηκε το κέντρο εκπαίδευσης και ανέπτυξε την ιδέα του. Και μετά από έναν χρόνο ήταν τόσο εντυπωσιασμένος με το αποτέλεσμα που έγραψε στον υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι σκύλοι σε ολόκληρη τη χώρα. Τρία δικαστήρια εξέφρασαν την επιθυμία να δοκιμάσουν την ιδέα.

Ο Lol από την άλλη θα παραμείνει στο δικαστήριο της Cahors μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

*Πηγή είδησης