Γράφει η Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου

Πολλοί από εμάς είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με μία φράση που έχουμε ακούσει. Τόσο, που την αποδεχόμαστε χωρίς να την αναλύσουμε ή να την ξανασκεφτούμε και την υιοθετούμε ως στάση ζωής για εμάς. Την υιοθετούμε αγνοώντας πως ίσως τελικά η αλήθεια της να βρίσκεται στο ακριβώς αντίθετο άκρο…

Οι περισσότερες φράσεις έχουν ειπωθεί από τον «σοφό» λαό, όπως τον αποκαλούμε, αλλά να είναι πράγματι έτσι; Να είναι τόσο σοφός ώστε να μην ισχύει το αντίθετο από τα λόγια του; Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, ως προς μία τουλάχιστον σοφία του λαού όπου πιστεύω πως η αλήθεια βρίσκεται στο ακριβώς αντίθετο άκρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φράση «οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται». Παραπλανητική διότι πολλοί από εμάς διαλέγουμε τους φίλους μας έχοντας κατά νου τη συγκεκριμένη θεωρία, χτίζοντας έτσι σχέσεις πάνω σε σαθρά θεμέλια. Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ισχύει η  ακριβώς αντίστροφη λογική, ότι δηλαδή οι αληθινοί φίλοι φαίνονται στις χαρές, μιας κι εκεί είναι που η αξία ενός αληθινού φίλου κρίνεται.

Ας ξεκινήσουμε με δύο σχετικά παραδείγματα: η Μαρία είναι πρόσφατα χωρισμένη και μόλις μαθαίνει ότι η καλύτερη της φίλη έχει χωρίσει. Τότε η Μαρία με δάκρυα στα μάτια τρέχει κοντά της για να της συμπαρασταθεί και να κλάψουν κι οι δυο μαζί για την κακή τους μοίρα. Η Ελένη είναι κι αυτή πρόσφατα χωρισμένη όταν ξαφνικά ενημερώνεται ότι η κολλητή της παντρεύεται. Τότε η Ελένη με δάκρυα στα μάτια τρέχει να τη συγχαρεί και να συζητήσουν για όλες τις γαμήλιες λεπτομέρειες. Σε ποια απ’ τις δύο νομίζετε ανήκει δικαίως ο τίτλος της αληθινής φίλης;

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εύκολο να σταθούμε δίπλα σ’ αυτόν που υποφέρει, καθώς ο εγωιστής εαυτός μας μάς υπενθυμίζει ότι εμείς βρισκόμαστε σε πλεονεκτικότερη ή ανάλογη θέση. Όταν, ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο, τότε είναι που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε κατάματα τους εσωτερικούς μας δαίμονες. Θέλει μαγκιά ν’ αγνοήσουμε έστω και για λίγο εκείνη την εγωιστική φωνούλα που μας ρωτά επίμονα «Εσύ πότε θα τα καταφέρεις;» και ν’ αφιερώνουμε όλη μας την ενέργεια και διάθεση για να συμμεριζόμαστε τη χαρά του άλλου και να τη βιώνουμε ολοκληρωτικά κι εμείς οι ίδιοι.

Θέλει μαγκιά να εκτοξεύεις κομφετί στην τελετή αποφοίτησης του φίλου σου, ενώ εσύ κόπηκες για έκτη φορά στο τελευταίο μάθημα που σου έχει απομείνει. Θέλει μαγκιά να διοργανώνεις baby shower πάρτι στη φίλη σου, ενώ εσύ πρόσφατα βίωσες τη θλιβερή εμπειρία της αποβολής για δεύτερη φορά.

Αν ανήκεις στην πλειονότητα των ανθρώπων που δυσκολεύονται να χαρούν με τις χαρές των φίλων τους ή μόλις το έχεις συνειδητοποιήσει, τότε ίσως είναι καιρός να στραφείς μέσα σου και ν’ αναρωτηθείς για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Και στην πράξη, μπορείς για αρχή να ξεκινήσεις με το να προσφέρεις μια επιπλέον γλυκιά κουβέντα, ένα πιο πλατύ χαμόγελο, μια πιο σφικτή αγκαλιά στον φίλο σου. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα επωφεληθείτε κι οι δύο με ποικίλους τρόπους: τα αποθέματα αγάπης που θα προσφέρεις στον φίλο σου θα σταθούν αφορμή για να τα προσφέρει με τη σειρά του σε κάποιον άλλον που ενδεχομένως τα έχει μεγάλη ανάγκη, καθώς εσύ θ’ αποδεσμεύεσαι μ’ έναν μαγικό κι ανιδιοτελή τρόπο απ’ τα δεσμά του εγωιστικού εαυτού. Από ότι εκείνος επιθυμεί, φθονεί ή θέλει να επιβάλλει.

Ασφαλώς γνωρίζω ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Πολλές φορές γινόμαστε έρμαια των αρνητικών μας συναισθημάτων και τα αφήνουμε να μας παρασύρουν χωρίς σταματημό. Συναισθήματα όπως η ζήλια, η πικρία, η απογοήτευση κι η αυτολύπηση. Αν όμως καταφέρουμε έστω και μία φορά να υπερβούμε αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και να επιτρέψουμε στο πιο αγνό κομμάτι του εαυτού μας να βγει στην επιφάνεια, θα διαπιστώσουμε αμέσως ότι κι εμείς οι ίδιοι θα επιδιώκουμε να ερχόμαστε σ’ επαφή με αυτή μας την πλευρά πιο συχνά.

Πίστεψε με, δεν έχεις τίποτα να χάσεις παρά μόνο να κερδίσεις. Καθώς ανακαλύπτεις τι σημαίνει αληθινή φιλία, ταυτόχρονα γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, πιο ολοκληρωμένος κι ευτυχισμένος.  Γι’ αυτό, μην περιμένεις κάποιον άλλο να κάνει την αρχή και να σου δείξει τον δρόμο. Γίνε σήμερα κιόλας εσύ το υπόδειγμα φίλου που όλοι θα ήθελαν να του μοιάσουν. Ο φίλος που νιώθει ευτυχισμένος κάθε φορά που ένας φίλος του νιώθει το ίδιο!