Εκτιμάται ότι καθημερινά πεθαίνουν 23 άνθρωποι παγκοσμίως από νάρκες – σχεδόν ένας την ώρα, οι μισοί από αυτούς παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της Guardian. Η Αγκόλα, που υπέφερε από τον εμφύλιο πόλεμο για δεκαετίες, από το 1975 έως το 2002, είναι διάσπαρτη με τέτοιες θανάσιμες παγίδες.

Καθώς ο αντρικός πληθυσμός της αποδεκατίστηκε στις μάχες, είναι οι γυναίκες που ανέλαβαν να την καθαρίσουν, τα τελευταία χρόνια, από τις νάρκες. «Ίσως κάποιος πει ότι αυτή η δουλειά δεν είναι για γυναίκες, αλλά μπορούμε να κάνουμε ό,τι κι αυτοί, αρκεί να το πιστέψουμε και να είμαστε δυνατές – αυτό κάνω εγώ» δήλωσε η Olimbia Nduva Chicoma Dala, ένα μέλος της ομάδας ναρκαλιευτών.

Η Chicoma Dala συμμετέχει στο Women in Demining, ένα πρότζεκτ της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης HALO Trust. Πέρυσι 14 γυναίκες εργάστηκαν στον εντοπισμό και την απομάκρυνση ναρκών καταφέρνοντας να καθαρίσουν μια έκταση που ισοδυναμεί με 75 γήπεδα τένις.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σώζει ζωές ενώ παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας για το πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού. «Είναι πραγματικά δύσκολο για τις γυναίκες να βρουν δουλειά στην Αγκόλα, ειδικά για τη γενιά μου» εξηγεί η Chicoma Dala. «Όταν πρωτοάκουσα ότι η εργασία στη HALO περιλάμβανε την απομάκρυνση ναρκών τρομοκρατήθηκα – σκέφτηκα ότι ίσως πεθάνω κάνοντάς τη!».

Όλες οι γυναικείες ομάδες, ωστόσο, προτού σταλούν σε ναρκοπέδια εκπαιδεύονται στην απομάκρυνση ναρκών, αλλά και στην παροχή πρώτων βοηθειών και παρόλο που η συγκεκριμένη δουλειά είναι τρομακτική, συμβάλλει στη γυναικεία ενδυνάμωση. «Θυμάμαι ότι φοβόμουν πολύ όταν απομάκρυνα την πρώτη μου αληθινή νάρκη, αλλά τώρα χαίρομαι που μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά» δήλωσε η Chicoma Dala.

Μέλη της οικογένειάς της πέθαναν στη διάρκεια του εμφυλίου, αλλά τώρα η ίδια εργάζεται σκληρά και θαρραλέα για να προστατεύσει τον εαυτό της και τους συνανθρώπους της. «Η οικογένειά μου υπέφερε στον πόλεμο. Κάποιοι πέθαναν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τους στρατιώτες, κάποιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες. Οι νάρκες είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή μας, αλλά ως γυναίκα είμαι ικανή να συνεισφέρω στην πατρίδα μου απομακρύνοντάς τις».

*Διαβάσαμε την είδηση στο womantoc.gr