Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Οι λέξεις έχουν δύναμη. Επιθυμούν να ειπωθούν, να γραφτούν, να διαδοθούν…

Η Ιταλο-Ελληνική πολιτιστική οργάνωση «μicrokosmos»  είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που γνωρίζει καλά τη δύναμη και την ομορφιά των λέξεων, γι’ αυτό και η δημιουργία της επιδιώκει την κοινωνική αλληλεγγύη στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Στα πλαίσια της προώθησης και τη διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, μία από τις δράσεις της  οργάνωσης είναι κι η #quoteyourcity. Ένα project  που οι λέξεις θα «ζωντανέψουν» τις πόλεις κι οι γειτονιές θα γεμίσουν με ποίηση!

Ένας κρυμμένος στίχος ή ένα κρυμμένο ποίημα είναι το σύνθημα για να ξεκινήσουν όσοι το επιθυμούν να βιντεοσκοπούν  τους στίχους που τους έχουν δοθεί σε διάφορα μέρη της πόλης τους. Όλες οι λήψεις θα δημιουργήσουν ένα video, όπου μαζί με την ομορφιά των λέξεων θ’ ανακαλύπτουμε και τα όμορφα σημεία της κάθε πόλης.

Η «μicrokosmos»  πιστεύει πως η ποίηση «συνειδητά ή ασυνείδητα, συνδέεται με τους «χώρους μνήμης» μας. Οι στίχοι ταυτίζονται με κάθε συναίσθημά μας και με κάθε καταγραφή του τελευταίου στο θυμικό μας. Σηματοδοτούν την πορεία της σκέψης μας από το παρελθόν στο μέλλον και γίνονται αρωγοί στην περιγραφή της προσωπικής μας ιστορίας. Η ποίηση μπορεί να εκκινεί από προσωπικές εμπειρίες κι αισθήσεις, αλλά διεκδικεί την καθολικότητα, πασχίζει να επικοινωνήσει, αναζητεί τον άλλο άνθρωπο κι επιθυμεί να γίνει μέρος της ιστορίας του».

Μιας ιστορίας,  που η δράση #quoteyourcity θα φροντίσει να φτάσει σ’ εσάς!

*Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, το Κέντρο Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα σε συνεργασία με την «μicrokosmos» έχουν επιλέξει εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στις 9 Φλεβάρη του 2018, ν’ αποδώσουν φόρο τιμής στη λαϊκή κληρονομιά που μας άφησε ο Βασίλης Τσιτσάνης, γεμίζοντας την γεννέτειρα του με στίχους του. Το τραγούδι που δόθηκε στους συμμετέχοντες είναι το «Ακρογιαλιές δειλινά» γραμμένο από τον ίδιο το 1948.

Οι συμμετέχοντες / συμμετέχουσες καλούνται ν’ αφήσουν ελεύθερη τη δημιουργικότητά τους και να εκφραστούν «κινηματογραφικά» βιντεοσκοπώντας τους παραπάνω στίχους μέσα σε κάποιο σημείο της πόλης τους, όπως στο παρακάτω promo video:

Χαρακτηριστικά αποδεκτών αρχείων βίντεο: –Οριζόντια λήψη με ελάχιστη ανάλυση:720×576

– Τύποι αρχείων βίντεο:  .mov, .wmv, .mkv, .avi, .mp4  

email αποστολής αρχείων: actions@microkosmos.org