Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Η «SINA» η Ακαδημία Κοινωνικής Καινοτομίας στην Ουγκάντα κι ένα μέλος της ο David Miiro, ψάχνοντας καινοτόμες κι αποτελεσματικές ιδέες  που θα δώσουν λύση σε κοινωνικά προβλήματα και ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος, βάλανε σε εφαρμογή ένα project όπου και  τ’ απορρίμματα της χώρας  θ’ αξιοποιούνται αλλά και πολλοί άνθρωποι θα μπορούν να έχουν μια στέγη.

Η ιδέα αφορά σπίτια φτιαγμένα από πλαστικά μπουκάλια. Ο David Miiro κατάφερε μαζί με μια ομάδα εθελοντών,  να κατασκευάσει στην περιοχή Mpigi της Ουγκάντα σπίτια φτιαγμένα από μπουκάλια γεμάτα με άμμο και ν’ αλλάξει τη νοοτροπία των κατοίκων σχετικά με τ’ απορρίμματα.

Τα σπίτια με «τούβλα»  από πλαστικά μπουκάλια έχουν ενδιαφέρον κι όπως ισχυρίζεται ο ίδιος οι κατοικίες που δημιουργήθηκαν από αυτά είναι αποδοτικές και ιδιαίτερες. Ευελπιστεί ν’ αυξήσει την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και μαζί να βρούνε ακόμη περισσότερες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εταιρίες  στην Ουγκάντα καταργούν σταδιακά τ’ ανακυκλώσιμα γυάλινα μπουκάλια και τ’ αντικαθιστούν με πλαστικά. Χωρίς σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων στη χώρα, τα μπουκάλια μετά τη χρήση τους καίγονται, με καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Ο David Miiro είναι πρόθυμος να εκπαιδεύσει κάθε κάτοικο κι ιδιαίτερα τους νέους της περιοχής ώστε τα πλαστικά μπουκάλια ν’ αξιοποιηθούν και να χρησιμεύσουν σε άλλες ανάγκες της κοινότητας.

Περισσότερα για το project αλλά και τον τρόπο που χτίζεται ένα σπίτι από πλαστικά μπουκάλια θα δεις στο βίντεο που ακολουθεί:

Plastic Bottle Houses

Meet the Ugandan man who's building houses from plastic bottles.

Δημοσιεύτηκε από AJ+ στις Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017