Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Κάθε φορά που βρίσκεσαι σ’ έναν κρύο σε θερμοκρασία χώρο δεν είναι τυχαίο που αναφωνείς «Σιβηρία είναι εδώ μέσα!». Εκεί συναντάς τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, εκεί και το πιο κρύο χωριό στον κόσμο, το Οϊμιάκον.

Με μέση θερμοκρασία τους -58 βαθμούς Κελσίου, αλλά και με τον υδράργυρο να έχει δείξει τον Φεβρουάριο του 1933 τους -71 βαθμούς Κελσίου, είναι σίγουρα απορίας άξιο πως κατοικούν άνθρωποι εκεί. Εκτιμάται πως αν βγει κάποιος γυμνός έξω στο κρύο σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες θα πεθάνει σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.

Το όνομα του χωριού, το «Οϊμιάκον» σημαίνει «νερό που δεν έχει παγώσει» και του έχει δοθεί λόγω των ιαματικών νερών που έχει το χωριό. Τον χειμώνα η νύχτα στο χωριό διαρκεί 21 ώρες το 24ωρο, ενώ το καλοκαίρι η νύχτα στο χωριό διαρκεί μόλις τρεις ώρες.

Το χιόνι στο χωριό φτάνει συχνά τα 2 μέτρα και οι χαμηλές του θερμοκρασίες οφείλονται στο υψόμετρό του, αλλά και στη μικρή του απόσταση από τον Βόρειο Πόλο. Τα προβλήματα των κατοίκων πολλά, αφού δεν μπορούν να καλλιεργήσουν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, τα αυτοκίνητά τους για να λειτουργήσουν πρέπει να τα έχουν σε θερμαινόμενο γκαράζ και δεν μπορούν να θάψουν ούτε τους νεκρούς, μιας και η διαδικασία παίρνει παραπάνω από 3 ημέρες για να ξεπαγώσουν και να σκάψουν το έδαφος.

Τώρα, σκέψου λίγο και πες μου «Έχει πραγματικά πολύ κρύο στη χώρα μας;»

 

*Διάβασαμε την είδηση στο www.valueforlife.gr