Γράφει η Μαρία Ξηντάρα

Τσαφ τσουφ, τσαφ τσουφ… Φέρε κι άλλο κάρβουνο, γιατί το Πολικό Εξπρές φέτος θα κάνει πολλά δρομολόγια!!!

 Το τρενάκι που όλοι αγαπήσαμε, ξεκινά από το σπίτι, τη δουλειά, το εξοχικό και καταλήγει για την περίοδο των εορτών στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο θεματικό Χριστουγεννιάτικο πάρκο της χώρας, στο «Μύλο των Ξωτικών». Το τρένο μπήκε στις ράγες, τα δρομολόγια άρχισαν και υπόσχονται να σας οδηγήσουν στον καλύτερο προορισμό είτε με την οικογένεια, είτε με τους φίλους είτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Διαλέξτε παρέα κι αφεθείτε στην αγκαλιά του Άι- Βασίλη, στα παιχνίδια της πιο σκανδαλιάρικης παρέας των ξωτικών, στα γλυκίσματα που έχουν γεμίσει νεραϊδόσκονη και στην υπέροχη θέα που θα σας χαρίσουν τα παράθυρα του Πολικού εξπρές…

Οι …τρεις μάγοι με τα δώρα!

Ο Μύλος των Ξωτικών, λειτουργεί φέτος στα Τρίκαλα για 7η συνεχή χρονιά. Το 2011, άνθρωποι από την Δράμα, επισκέφθηκαν τον τότε Δήμαρχο Χρήστο Λάππα κι «έριξαν» την ιδέα. Το πάρκο Ματσόπουλου, το οποίο σημειωτέον δεν είχε πάρει την αξία που του αντιστοιχούσε, ήταν ο ιδανικός χώρος για να μετατραπεί σε θεματικό Χριστουγεννιάτικο πάρκο.

 Όλοι είχαν την απορία αλλά σίγουρα κανείς δεν φανταζόταν το τι θα ακολουθούσε. Ο κ. Λάππας, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Τάσο Κατσιάνη και τον υπεύθυνο του e-trikala Οδυσσέα Ράπτη, έγιναν, χωρίς υπερβολή, οι τρεις ..μάγοι με τα δώρα για τα Τρίκαλα. Με πείσμα κι επιμονή, με ατελείωτες προσπάθειες και πολύ τρέξιμο, το πείσμα λειτούργησε δημιουργικά και το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Μέσα σε λίγες μέρες, ο παλιός μύλος έγινε «Ο Μύλος των Ξωτικών», ο Άγιος Βασίλης κάθισε στην πολυθρόνα του, τα ξωτικά άρχισαν να τριγυρνούν δεξιά και αριστερά με τους ξυλοπόδαρους και κάθε γωνιά άρχισε να θυμίζει  την μαγεία των Χριστουγέννων, που έμοιαζε ανύπαρκτη στην πόλη των Τρικάλων.

Έκτοτε, μικροί και μεγάλοι βρήκαν τον προορισμό τους για τις γιορτινές μέρες, καθώς  ο Μύλος των Ξωτικών, έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας. Σήμα κατατεθέν, ο μεγάλος κόκκινος φιόγκος στο κεντρικό κτίριο του Μύλου αλλά και το καρουζέλ που έχει «χαρίσει» αμέτρητα χαμόγελα σε μικρούς κι ατέλειωτο γέλιο στους μεγάλους που αφέθηκαν στις βόλτες του.

«Έτρεξαν ένα όνειρο»

Ήταν το 2011, που λειτούργησε για πρώτη φορά ο Μύλος των Ξωτικών. Τότε, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οργανώθηκε και στήθηκε ο Μύλος. «Πείσμωνα και θύμωνα, όταν άκουγα ότι τέτοια πράγματα δε γίνονται στα Τρίκαλα», αναφέρει ο Τάσος Κατσιάνης και επιμένει πως «αν δεν πίστευαν στο όνειρο, τρεις «τρελοί», δεν θα είχε γίνει τίποτα», υπογραμμίζοντας πως έβαλαν όλη τους την ψυχή κι έτσι ο Μύλος των Ξωτικών, με μια όμορφη υποδομή, με την ποιότητα και την διαφορετικότητα από αντίστοιχες προσπάθειες, κατάφερε την πρώτη χρονιά να έχει περίπου 250.000 επισκέπτες, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάστηκαν.

Δεν είναι τυχαίο, ότι κάποια στιγμή οι επισκέπτες άγγιξαν το 1 εκατομμύριο, αριθμός ασύλληπτος για τα δεδομένα της μικρής πόλης.

Βάλε κι άλλο κάρβουνο…

Φέτος λοιπόν, ο Μύλος των Ξωτικών θέλει… κάρβουνο. Το Πολικό εξπρές, έχει σκοπό να «ταξιδέψει» πολύ κόσμο εντός κι εκτός του Μύλου. Αγαπημένοι χαρακτήρες των Χριστουγέννων, θα υποδέχονται τους επισκέπτες, προκαλώντας τους να επιβιβαστούν στο τρένο και να αφεθούν.

Στο χώρο του Μύλου, έχει τοποθετηθεί ο παλιός καρβουνιάρης, τα φουγάρα πήραν μπροστά κι όλοι προλαβαίνετε για μια βόλτα. Άλλωστε, η είσοδος είναι δωρεάν, όπως και οι βόλτες στους χώρους του Μύλου.

Στο τεράστιο πάρκο που έχει στηθεί, υπάρχουν φυσικά το Πολικό εξπρές, το χριστουγεννιάτικο fun park, το παγοδρόμιο των ξωτικών, το παγωμένο εργαστήριο, το ζαχαροπλαστείο των ξωτικών, η χριστουγεννιάτικη αγορά, το «candy express» και η αγορά μανιταριών. Θα μπορέσετε λοιπόν, να γλυκαθείτε, να φάτε και να πιείτε χωρίς υπερβολές, αλλά και να αγοράσετε τα αναμνηστικά σας.

Δωρεάν δράσεις

Βασικός πρωταγωνιστής ο Άι-Βασίλης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, επιλέγει ένα από τα πιο ονειρεμένα σημεία του πάρκου για να δημιουργήσει το καινούριο του σπίτι και να ανοίξει τη μεγάλη και ζεστή αγκαλιά του, στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Από τα σημεία που ξεχωρίζουν, είναι το ταχυδρομείο των ξωτικών, το οποίο αποτελεί από την πρώτη μέρα, την αφετηρία αμέτρητων ευχών και επιθυμιών. Εκεί, τα παιδιά, θα στείλουν το γράμμα τους με ένα τρόπο μαγικό καθώς θα έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν με το Πολικό express και να το παραδώσουν οι ίδιοι στον Άι-Βασίλη!

Στον ίδιο χώρο και το …Παραμυθόσπιτο των Ξωτικών. Εκεί όπου τα ξωτικά, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν για να λένε τις ιστορίες τους και να «ταξιδεύουν» τους μικρούς και μεγάλους φίλους στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

Η πριγκίπισσα του Φεγγαριού, θα γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα του Μύλου. Στόχος, μαζί με τους μικρούς επισκέπτες και τα …νήματα της, να υφάνουν όλοι μαζί την πανσέληνο της νέας χρονιάς! Κάπου εκεί, στα …ασημοστόλιστα φεγγαροτσούβαλα θα έχει και τα μαγικά της κεράσματα!

Περπατώντας στο μαγεμένο δάσος κι αφού επισκεφθούν το παλάτι της Πριγκίπισσας του φεγγαριού που θα δώσει την μαγική της φεγγαρόσκονη, οι επισκέπτες θα συναντήσουν και το Πηγάδι των Ευχών. Εκεί μπορούν να ρίξουν την ευχή τους.. και που ξέρετε, μπορεί και να πραγματοποιηθεί!

Για πρώτη φορά συναντάμε στο Μύλο και ένα περίεργο φωτεινό Πλάσμα, με πολλά «πλοκάμια». Οι μικροί επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι θα συμβεί με αυτό, αν το ακουμπήσουν ή αν μπορούν να φτιάξουν αληθινούς κεραυνούς και πολλά άλλα. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα από τα υπόλοιπα εντυπωσιακά διαδραστικά εκθέματα της Κινητής Έκθεσης του PLANET PHYSICS.

Κάπου εκεί και το Ενεργειακό Πάρκο, μια πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων που επιδεικνύει τις τρεις βασικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:  αιολική, ηλιακή και προερχόμενη από το νερό. Στον υδροστρόβιλο του Μύλου, στο μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ  και στην ανεμογεννήτρια, οι επισκέπτες του Μύλου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται και να βλέπουν στην πράξη  τι συμβαίνει. 

Το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι των επισκεπτών του Μύλου συνεχίζεται στην πίστα αναρρίχησης του ΣΟΧΤ, όπου θα πάρουν μια γεύση από τον τρόπο που φροντίζουν την φυσική τους κατάσταση τα ξωτικά του Μύλου! Mε την βοήθεια των εθελοντών του Συλλόγου Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Τρικάλων θα σκαρφαλώσουν με ασφάλεια στους φημισμένους βράχους των Μετεώρων, θα αγγίξουν τις κορυφές του Κόζιακα και θα ανακαλύψουν την ομορφιά στις πλαγιές της Τριγγίας.

Από τα όμορφα του Μύλου και το Μουσείο των Μανιταριών, έξω από το οποίο βρίσκεται το έλκηθρο του Άι-Βασίλη και όχι τυχαία. Οι τάρανδοι και τα άλλα θηλαστικά του μουσείου, ψάχνουν κάτω απ’  τη γη τις περιζήτητες, αρωματικές και νόστιμες τρούφες, τις οποίες θέλουν να τις προσφέρουν στη Πριγκίπισσα του Φεγγαριού για το γιορτινό της τραπέζι!

 Ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία του Μύλου είναι και φέτος το σπίτι της Ζωγραφικής Προσώπου… με χρώματα, πινέλα και όλες τις χριστουγεννιάτικες εμπνεύσεις.

Από τον Μύλο, δεν θα μπορούσε να λείπει και το Παραμυθένιο Εργαστήρι Σοκολάτας, όπως επίσης και το εργαστήρι παιχνιδιού Playmobil.

Ουφ! Φαντάζουν πολλά, αλλά κάθε μέρα είναι ξεχωριστή. Γιατί εκτός από αυτά, θα υπάρχουν εκδηλώσεις, συναυλίες, χορός και τραγούδι κάθε στιγμή, εντός του πάρκου αλλά και στο κέντρο της πόλης. Αν δεν πήγατε μέχρι στιγμής, καιρός να το κάνετε! Θα νιώσετε και πάλι παιδιά, θα δείτε τα παιδιά σας χαρούμενα και ευτυχισμένα!!!