Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Η πράξη καλοσύνης ενός ανθρώπου, διάρκειας μόλις λίγων λεπτών, άλλαξε τον τρόπο σκέψης και τη διάθεση όχι μόνο ενός ανθρώπου αλλά όλων των παρευρισκομένων.

Το συμβάν διαδραματίστηκε σ’ένα από τα μεγάλα πολυκαταστήματα Walmart στην περιοχή Ankeny, Iowa των Η.Π.Α. Σ΄ ένα από τα ταμεία του καταστήματος, περίμενε στην ουρά η γυναίκα που εξιστόρησε το γεγονός κι ανέβασε και τις αντίστοιχες φωτογραφίες στο Facebook.

Ενώ περίμενε τη σειρά της, είχε απορροφηθεί στον κόσμο της τεχνολογίας και κοιτούσε το κινητό της. Κάποια στιγμή άκουσε τη φωνή του ηλικιωμένου άντρα που προηγείτο να λέει στον νεαρό που πλήρωνε «Περίμενε, τι συμβαίνει; Τι κάνεις;». Ο νεαρός δίνοντας την πιστωτική του κάρτα στην ταμία του απάντησε πολύ ήρεμα «Κύριε πληρώνω για τα πράγματά σας, γιατί εσείς πληρώσατε για μένα υπηρετώντας την πατρίδα μου και σας είμαι ευγνώμων».

Η γυναίκα που ανέβασε τις φωτογραφίες, η ταμίας κι όσοι βρίσκονταν εκεί γύρω κι είδαν αυτό που γινόταν, έμειναν έκπληκτοι. Ο Βετεράνος δεν μπορούσε να μιλήσει και κοιτούσε τον άντρα αμήχανος, χωρίς να ξέρει τι να κάνει. Ο νεαρός πλήρωσε είπε πάλι ευχαριστώ στον μεγαλύτερο άντρα κι έφυγε.

Ο Βετεράνος έμεινε αποσβολωμένος να κοιτάζει την ταμία. «Τώρα τι κάνω;» αναρωτήθηκε.

«Απλώς να έχετε μια καλή μέρα» του απάντησε εκείνη.

Η μαρτυρία της γυναίκας που έκανε την ανάρτηση αναφέρει πόσο περήφανος έδειχνε ο Βετεράνος καθώς απομακρυνόταν. Το να ξέρεις πως κάποιος σ’ ευγνωμονεί για όσα έχεις προσφέρει κι εκτιμάει τις υπηρεσίες σου δεν είναι και λίγο.

Αυτή η όμορφη πράξη, άλλαξε τη μέρα κι όλων όσων ήταν τριγύρω. Χαμήλωσαν οι τόνοι, σήκωσαν το κεφάλι από το ρυθμό της καθημερινότητας κι ίσως ξεκίνησαν να σκέφτονται για πόσα πράγματα θα μπορούσαν οι άνθρωποι να είναι ευγνώμονες κι απλώς τα προσπερνάνε.

Η γυναίκα χαρακτηρίζει το νεαρό άντρα ως «Άγγελο του Ankeny» έναν άγγελο που όλοι χρειαζόμαστε που και που για να μας υπενθυμίζει πως οφείλουμε να λέμε τη λέξη ευχαριστώ.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.sunnyskyz.com