Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Πόσο περήφανους μας κάνουν, δικοί μας νέοι άνθρωποι, οι οποίοι καταφέρνουν να σπουδάσουν υπό αντίξοες συνθήκες πολλές φορές και να διαπρέψουν σε τέτοιο βαθμό που η Ευρώπη θα τους χαρίσει κάποιο βραβείο για τις υπηρεσίες τους και τη συμβολή τους στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Ο λόγος γίνεται για την Ζωή Γιαβρή, μια Ελληνίδα επιστήμονα που βρίσκεται ανάμεσα στις 3 υποψήφιες για την κατάκτηση του βραβείου «Καινοτόμων Γυναικών 2018», που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε γυναίκες έως 30 ετών. Είναι υποψήφια λόγω του Brainance, το οποίο αποτελεί το πρώτο προϊόν λογισμικού που ειδικεύεται στην επεξεργασία και στην ανάλυση των μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου.

Η Ζωή Γιαβρή, είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην νευροβιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Νοέμβριο του 2015, ίδρυσε μαζί με τους Πάρι Ζιώγκα και Δημήτρη Ροζάκη, την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Advantis Medical Imaging. 

Έπειτα από πάρα πολλές έρευνες και δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην εν λόγω εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων λογισμικού στον κλάδο της ιατρικής απεικόνισης, αναπτύσσοντας διαδικτυακό λογισμικό για την επεξεργασία των ιατρικών εξετάσεων, οδηγήθηκαν σε μία νέα μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση παθήσεων όπως οι όγκοι του εγκεφάλου, η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Αλτσχάιμερ κ.α. Δημιούργησαν το Brainance.

Ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2011 και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως στόχο την ενθάρρυνση γυναικών που ασχολούνται με την έρευνα, να περάσουν στην εφαρμοσμένη τεχνολογία και να κάνουν πράξεις τις καινοτόμες ιδέες τους, δημιουργώντας καινοτόμες επιχειρήσεις.

Οι υποψηφιότητες για τα δυο βραβεία που θα δοθούν το 2018, ήταν 122. Μια ανεξάρτητη επιτροπή έκανε την επιλογή των 12 τελικών υποψηφίων, 9 για το γενικό βραβείο «Women Innovator Award» και 3 για ένα πιο ειδικό βραβείο που αφορά σε καινοτόμες γυναίκες έως 30 ετών το «Rising Innovator Award», ανάμεσά τους και η δική μας Ζωή Γιαβρή. Εκτός από το βραβείο η νικήτρια του τίτλου θα παραλάβει και το ποσό των 20.000 ευρώ.

Πέρα από το αν η Ζωή καταφέρει τελικά ν΄αποκτήσει το συγκεκριμένο βραβείο, κατάφερε με το Brainance ν’ ανοίξει μια νέα εποχή στη διάγνωση κάποιων ασθενειών. Το λογισμικό, που επιτρέπει την επεξεργασία τριών διαφορετικών εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου (Diffusion, Perfusion και Functional MRI), αποτελείται από αλγόριθμους που επιτυγχάνουν ακρίβεια έως 90%. Επειδή πρόκειται για διαδικτυακό λογισμικό, επιτρέπει επίσης την παράλληλη πρόσβαση και την επεξεργασία των εξετάσεων από πολλαπλούς χρήστες και από διάφορες τοποθεσίες.

Σύμφωνα με την ίδια τη Ζωή Γιαβρή, όσοι ασχολούνται με την έρευνα θα πρέπει να συνεργάζονται με άτομα που πιστεύουν ότι έχουν τα προσόντα ν’ ανταπεξέλθουν στην οποιαδήποτε έρευνα κι όχι με κριτήρια, τις φιλίες ή τις προσωπικές σχέσεις. Θα πρέπει επίσης τα βήματα των ερευνών να μην καθυστερούν, αλλά η ταχύτητα να μην αφαιρεί κάτι από την πρέπουσα προσοχή στις λεπτομέρειες.

Η Ζωή Γιαβρή έχει ήδη βραβευτεί κι από το περιοδικό τεχνολογίας «MIT Technology Review» του Πανεπιστημίου ΜΙΤ (Massachusetts Institute Technology=Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης) των Η.Π.Α, ως καινοτόμος γυναίκα έως 35 ετών, ανάμεσα σε 35 ευρωπαίες γυναίκες.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην Ελληνίδα μας, αναμένοντας τ’ αποτελέσματα που θ’ ανακοινωθούν μέσα στο έτος.