Γράφει η Έφη Φωτεινού

Η Λίνα Σακκά είναι μια γυναίκα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως επαγγελματία ηθοποιό, του θεάτρου και της τηλεόρασης, έχοντας πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν σε μεγάλες επιτυχίες.

Ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα. Είναι μια νέα, single mom, η οποία τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν τη γέννηση του πεντάχρονου πλέον σήμερα Μάριου, έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στην ανατροφή του γιου της, απέχοντας απ’ τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Είναι μια γυναίκα που βάζει τον εαυτό της κι όλη της την αγάπη σε ό,τι καταπιάνεται. Έχει αστείρευτη δημιουργικότητα, δεν μπορεί να μένει στάσιμη, δεν εφησυχάζεται και πάντα ψάχνει για καινούριες προκλήσεις, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες του κόσμου, στις οποίες δίνει όλο της το «είναι».

Φέτος, παράλληλα με τις πρόβες της με την ομάδα «ΝΑΑΝ» της Φρόσως λύτρα για το έργο “Δράκουλας” του Μπράμ Στόκερ,  τη βρίσκουμε καθημερινά στο μπιστρό της, το Marlin’ s House. Ένα bistro που εκτός από τη δική της καλλιτεχνική πινελιά σε κάθε γωνιά του, έχει ως πρωταρχικό σκοπό την απολαυστική φιλοξενία των παιδιών και κατ’ επέκταση των γονιών, αφού οι ίδιοι πίνουν το καφεδάκι τους , όσο τα παιδιά τους τα απασχολούν παιδαγωγοί στον χώρο δημιουργικής απασχόλησης.

Η Λίνα Σακκά διάλεξε 20 από τις 50 λέξεις μας και μοιράζεται τα συναισθήματά της μαζί μας.

Αγαπώ βαθιά τα παιδιά για την αγνότητα την αθωότητα και το κέφι που κουβαλούν για ζωή, που μας θυμίζουν την πραγματική μας φύση.

Ευγνωμονώ τον θεό για όλα όσα με αξίωσε να πράξω στη ζωή μου, για την υγεία μου για την απόκτηση του παιδιού μου και για την δύναμη που μου δίνει καθημερινά για εσωτερική ειρήνη και ισορροπία.

Απολαμβάνω πάντα, μια μικρή συνάθροιση ανθρώπων όπου οι ψυχές τους συναντώνται σε ζέστη ατμόσφαιρα με χιούμορ και ένα καλό κρασί.

Προσφέρω σε ό,τι κάνω, το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου η τουλάχιστον αυτό προσπαθώ. Η προσφορά για μένα είναι μια πράξη που με κάνει να νιώθω καλά με τον εαυτό μου και τους συνανθρώπους μου.

Γοητεύομαι από ευφάνταστους ανθρώπους που  πασπαλίζουν την καθημερινότητα τους με λίγη αστερόσκονη.

Οργίζομαι, με κάθε είδους βίας σε όλα τα επίπεδα.

Ανυπομονώ πάντα,  για την ευχάριστη έκπληξη, για το συναρπαστικό αναπάντεχο, για το καλοκαίρι που θα έρθει.

Νοσταλγώ κάποια εποχή που οι συνθήκες μου επέτρεπαν περισσότερα ταξίδια στον κόσμο.

Προστατεύω όσο μπορώ την εσωτερική μου γαλήνη και χωρίς να γίνομαι ελπίζω κουραστική, τους ανθρώπους που αγαπώ βαθιά!

Φοβάμαι, μήπως έρθει εκείνη η στιγμή που θα πάψω να έχω κέφι για αυτά που κάνω και αφεθώ στη ρήση, ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης.

Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους ισορροπημένους, που γεύονται το δώρο της ζωής, αναγνωρίζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες κι έχουν καλή καρδιά.

Κουράζομαι όταν έρχομαι στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να εξηγήσω σε κάποιον το αυτονόητο, που συνθέτει την κοινωνία των ανθρώπων.

Εμπνέομαι, καθαρά κι απόλυτα από την τέχνη. Από έναν πίνακα ζωγραφικής, μια θεατρική παράσταση, ένα βιβλίο, μια ταινία. Όπως λέει κι ο Τσέχοφ (η τέχνη, το θέατρο, δε μας δείχνει πως είναι η ζωή, ούτε πως θα πρέπει να είναι η ζωή, αλλά πως είναι η ζωή μέσα στα όνειρα μας).

Ανησυχώ, με τον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία μας, για το αν τα παιδιά μας στο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν αυτό που θα ονειρευτούν, θα απασχοληθούν με αυτό που θα αγαπούν και ταυτόχρονα θα επιβιώνουν οικονομικά.

Θαυμάζω όσους προσφέρουν εθελοντική εργασία εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Θαυμάζω τη δύναμη εκείνων που ορθώνουν το ανάστημα τους στο άδικο και προστατεύουν το δίκαιο.

Συγχωρώ το παιδί, τον αδαή κι αυτόν που αναγνωρίζει τα λάθη του και προσπαθεί.

Λυπάμαι  που η εξουσία βρίσκεται μονίμως σε λάθος χέρια.

Διαβάζω πάντα και πολύ! Είναι η αγαπημένη μου στιγμή μέσα στην ημέρα, η βουτιά από την καθημερινότητα στις σελίδες ενός βιβλίου, όπου εκεί συναντώ έναν άλλο κόσμο και κάνω καινούργιους φίλους.

Σοκάρομαι από τις άσχημες συμπεριφορές κι από την κακία που μπορεί να βγάλει μια ανθρώπινη ψυχή.

Προτείνω ψυχραιμία ,καθαρή ματιά, αισιοδοξία, αγάπη για τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.  Διέξοδο στο προσωπικό μας παραμύθι, ανεύρεση των ταλέντων μας, αλληλεγγύη, αστερόσκονη, διάβασμα, θέατρο, ζωή, απλά.