Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η Νορβηγία βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου κι ένας από τους τους τρόπους που η διοίκηση της χώρας σχεδιάζει να κρατήσει τους κατοίκους ευτυχισμένους κι υγιείς είναι να γίνει ένα καλύτερο μέρος να ζει κανείς, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα.

Οι προηγούμενες κρατικές δεσμεύσεις για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών αποδείχθηκαν σημαντικές. Τώρα, δημιουργώντας τις πρώτες ζώνες μηδενικών εκπομπών στη θάλασσα και συγκεκριμένα στα Φιόρδ, θέλουν να προστατεύσουν ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά τοπία της Σκανδιναβικής χώρας.

Για να διατηρήσουν την ηγετική θέση παγκοσμίως στις μηδενικές εκπομπές, αναπτύσσουν συνεχώς την ηλεκτροκίνηση των πλοίων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη λειτουργία των λιμανιών, ώστε τα 1.190 πανέμορφα Φιόρδ να παραμείνουν άθικτα για να τ’ απολαμβάνουν κι οι επόμενες γενιές. Ο γενικότερος σχεδιασμός θα ωφελήσει τόσο το κλίμα και το περιβάλλον όσο και τον πληθυσμό.

«Η Νορβηγία είναι από καιρό παγκόσμιος ηγέτης στην πολιτική μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα οχηματαγωγά πλοία, βασισμένη σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με τις μηδενικές εκπομπές. Σήμερα η χώρα προχωράει ένα βήμα πιο πέρα δημιουργώντας θαλάσσιες «πράσινες ζώνες», το οποίο έχει παγκόσμιο αντίκτυπο» δήλωσε ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού ιδρύματος ZERO, Marius Holm.

Η απόφαση δε θα επηρεάσει μόνο τους Νορβηγούς, αλλά θα γίνει και παράδειγμα για τα έθνη σε όλο τον κόσμο, ώστε να επενδύσουν σε «πράσινες» τεχνολογίες για να προστατευτούν περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς.