Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η μπιραρία «Brewability Lab» στο Κολοράντο των ΗΠΑ, διαφέρει από κάθε άλλη στον κόσμο γιατί απασχολεί ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως νοητική υστέρηση, σίνδρομο Down ή αυτισμό.

Ιδρύτρια της ζυθοποιίας είναι η Tiffany Fixter, η οποία κατά τη διάρκεια της θητείας της ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, παρατήρησε πως υπήρχε σημαντική έλλειψη θέσεων εργασίας σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού κι η ανεργία έφτανε το 70%, παρόλο που πολλοί ήταν πρόθυμοι κι ικανοί να εργαστούν προσφέροντας ενεργά στην κοινωνία.

Το σύστημα που έβαλε σε εφαρμογή η Tiffany στο κατάστημα είναι πολύ εύκολο και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους πελάτες. Οι παραγγελίες γίνονται ανά χρώμα, που το καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε μια βρύση, οπότε ο υπάλληλος γεμίζει το ποτήρι με το αντίστοιχο είδος μπίρας που επιθυμεί ο πελάτης.

Η ιδιοκτήτρια μας πληροφορεί πως σκοπός της ήταν να δημιουργήσει κάτι μέσα από το οποίο θα τους έδινε την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητές τους κι ελπίζει ν’ αποτελέσει παράδειγμα και γι’ άλλες επιχειρήσεις ν’ αποβάλλουν στερεότυπες απόψεις προσλαμβάνοντας υπαλλήλους όλων των δυνατοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες αυτού του είδους και το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά μόνο να μας χαροποιεί!