Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η 10η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κι όλος ο κόσμος τη γιορτάζει από το 1948 και μετά. Κάποιοι πάλεψαν κι αγωνίστηκαν σκληρά για όσα θεωρούμε σήμερα δεδομένα ή αυτονόητα και η Truth ήταν μέσα σε αυτούς. Ίσως δεν τη γνωρίζεις, αλλά βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ιστορία των ΗΠΑ κι όχι άδικα…

Το 1850 μια γυναίκα κατάφερε να δραπετεύσει από τη δουλεία και να  πολεμήσει για τα δικαιώματα των γυναικών. Αποκαλούσε τον εαυτό της Sojourner Truth (επισκέπτης αλήθειας) και τάχθηκε με το κίνημα της κατάργησης της δουλείας και ήταν εκείνη που κατάφερε να ξεσηκώσει τους Αμερικανούς με την τόλμη και το θάρρος της.

Η Truth (το πραγματικό της όνομα ήταν Isabella Baumfree) ήταν μια σθεναρή και παθιασμένη ομιλήτρια, που το κληροδότημά της αντηχεί έως και σήμερα σαν μια παγκόσμια νόρμα, που εξακολουθεί δυστυχώς να μην εφαρμόζεται σε κάποια σημεία του πλανήτη.

Ένας από τους πιο εμπνευσμένους λόγους που έβγαλε ποτέ ήταν το «Ain’t I a Woman» σε ένα γυναικείο συνέδριο στο Οχάιο των ΗΠΑ το 1851, μιλώντας για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι ιστορίες σχετικά με τον επιθετικό τρόπο και την άμεση επιρροή που ασκούσε στους ακροατές της παραμένουν άξιες θαυμασμού και παραδειγματισμού. Όσο ακραίο κι αν ήταν για την εποχή της να δείξει το γυμνό στήθος της όταν αμφισβητήθηκε η γυναικεία φύση της, άλλο τόσο καταλυτικό και σπουδαίο χαρακτηρίστηκε.

Η διάσημη συγγραφέας Harriet Beecher Stowe μαγνητίστηκε από αυτή την ακτιβίστρια της αλήθειας και δήλωσε πως ποτέ στη ζωή της δεν συνομίλησε με κάποιον που να είχε περισσότερη δυναμική και ευστροφία από αυτή τη γυναίκα.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ, η Truth ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον Abraham Lincoln στο Λευκό Οίκο, όπου αμέσως έγινε αρωγός στην προσπάθεια της χειραφέτησης των σκλάβων.

Τα λιγοστά έσοδα σε όλη τη ζωή της δεν έγιναν εμπόδιο στο τεράστιο έργο που επιτέλεσε προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατάργηση της δουλείας.

«Είναι δύσκολο η παλιά πεποίθηση για τη δουλεία να πεθάνει, αλλά σίγουρα θα πεθάνει» υποστήριζε με πυγμή η Truth.

Πέθανε το 1883 σε μεγάλη ηλικία και η πολύτιμη συμβολή της, της έδωσε μια θέση ανάμεσα στους 100 σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία των ΗΠΑ.