Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν και ριζικές λύσεις. Αυτό σκέφτηκε ο Boyan Slat όταν δημιούργησε ένα καινοτόμο προϊόν για τον καθαρισμό των ωκεανών, που δικαιωματικά του προσέφερε μια θέση στη λίστα των 30 ατόμων κάτω των 30 που αλλάζουν τον κόσμο, του περιοδικού Forbes για το 2016.

Ο Boyan είναι ένας Ολλανδός εφευρέτης 23 ετών, που κατασκευάζει τεχνολογικά εργαλεία για να λύσει περιβαλλοντικά ζητήματα. Γι’ αυτό το σκοπό ίδρυσε την εταιρία «The Ocean Cleanup» που ο ίδιος διευθύνει κι έχει ήδη αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα καθαρισμού των ωκεανών από τα πλαστικά στοιχεία, που λειτουργεί χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. «Αντί να κυνηγάμε τα πλαστικά, αφήνουμε αυτό το σύστημα να λειτουργήσει μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων και να φυλακίσει ότι βρεθεί κοντά του» αναφέρει ο Boyan.

Μέχρι σήμερα ο καθαρισμός γινόταν με μέσα πολύ χρονοβόρα, πράγμα που σημαίνει πως πάντα θα υπάρχει υπερκερασμός των στοιχείων που καταλήγουν στη θάλασσα σε σχέση με τη συλλογή τους. Με τον νέο τρόπο θεωρητικά, ο χρόνος καθαρισμού των ωκεανών θα μειωθεί δραστικά.

Πιο συγκεκριμένα είναι ένα σύστημα που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας.  Συνίσταται από ένα σκληρό σωλήνα πολυαιθυλενίου, ένα υλικό εξαιρετικά ανθεκτικό κι ανακυκλώσιμο, σε σχήμα ανοιχτού ύψιλον. Στις δύο άκρες του είναι προσαρμοσμένο ένα ειδικό καλώδιο που ενώνεται σχηματίζοντας γωνία μέσα στο νερό. Η ένωση συγκρατείται σε χαμηλότερο επίπεδο μέσα στο νερό με μια τροποποιημένη άγκυρα που παίζει το ρόλο βαριδίου.

Η όλη κατασκευή μένοντας για χρόνια στην επιφάνεια του νερού, μπορεί να συγκεντρώσει ένα μεγάλο όγκο πλαστικών στοιχείων που στη συνέχεια θα συλλέγονται. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το σύστημα δεν αφήνει ενεργειακό αποτύπωμα αφού κινείται από τη φυσική ροή των ωκεάνιων ρευμάτων.

Το πρόγραμμα προετοιμάζεται για να ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και θα τοποθετηθεί αρχικά στον Ειρηνικό ωκεανό ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια, που έχει εντοπιστεί ένας τεράστιος όγκος πλαστικών απορριμμάτων.