Η ομάδα εθελοντών δυτών We Dive We Clean σχηματίστηκε τον Αύγουστο του 2013 με σκοπό την αποφόρτιση του ελληνικού βυθού από ξένα και ρυπογόνα αντικείμενα που βλάπτουν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Μέσα σε 5 χρόνια οι δράσεις της ομάδας έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων που έχουν ευαισθητοποιηθεί και θέλουν να συμβάλλουν στο έργο της ομάδας.

Αφορμή για τη σύσταση της αρχικής ομάδας ήταν η κατάδυση του εμπνευστή της, Χρύσανθου Χόρμπα, στο ναυάγιο Άνδρος στο Λουτράκι το 2009, όπου εκεί βρέθηκε αντιμέτωπος με πληθώρα απορριμμάτων σε βάθος 25 μέτρων.

Από το 2013 μέχρι και σήμερα, η εξειδικευμένη πια ομάδα έχει στο ενεργητικό της πάνω από 130 δράσεις με καταδύσεις σε Ύδρα, Σίφνο, Αμοργό, Κρήτη, Πύλο, Ναύπλιο, Τολό, Λουτράκι, Κόρινθο, Άσσο, Κιάτο, Βραχάτι, Διακοπτό, Πάτρα, Βάρκιζα και Μικρολίμανο.

Ο σκοπός των δράσεων καθαρισμού που πραγματοποιούνται είναι διττός: από τη μία ο καθαρισμός του βυθού από πάσης φύσεως ξένα αντικείμενα, και από την άλλη η ανάδειξη του προβλήματος και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο όγκος των 41 τόνων στερεών απορριμμάτων που έχουν ανελκυθεί μέχρι στιγμής αποδεικνύει την αναγκαιότητα της αλλαγής νοοτροπίας μέσω της παιδείας και της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η μεγαλύτερη επιβράβευση για την ομάδα είναι η ανταπόκριση του κόσμου, εξαιτίας της οποίας έχουν συσταθεί και άλλες ομάδες με τον ίδιο σκοπό.

*Μάθετε περισσότερα εδώ

*Διαβάσαμε την είδηση στο elculture.gr