Όταν μεγαλώνει ένα παιδί, οι λέξεις του γονιού έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από οποιουδήποτε άλλου. Κάτι που θα σου πει ένας φίλος μπορεί να περάσει έτσι, αλλά αν σου πει το ίδιο ο γονιός, τότε μπορεί να μείνει μέσα σου για πάντα.

Και αυτό πολλές φορές τείνουμε να το ξεχνάμε. Πολλές φορές πάνω στα νεύρα μας, λέμε κάποιες λέξεις ή φράσεις που δεν εννοούμε. Αυτές πονάνε πολύ και επηρεάζουν ακόμα περισσότερο το παιδί, κυρίως για την εικόνα που έχει για τον εαυτό του.

Γι’ αυτό κάθε φορά πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο πριν πούμε κάτι που θα πληγώσει ένα παιδί και να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε λέξεις ή φράσεις που δεν θα κάνουν ζημιά στην αυτοπεποίθησή του. Όπως οι 5 παρακάτω…

 

  1. Αλλάξτε το «Σταμάτα να κλαις» με το «Νιώθεις άσχημα και είναι λογικό. Κι εγώ θα στεναχωριόμουν αν μου συνέβαινε κάτι παρόμοιο»

 

  1. Αλλάξτε το «Επειδή το λέω εγώ» με το «Καταλαβαίνω ότι θέλεις αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή θα ήταν καλό να με ακούσεις»

 

  1. Αλλάξτε το «Τώρα ποιος ο λόγος που αγχώνεσαι» με το «Θέλεις να το συζητήσουμε»

 

  1. Αλλάξτε το «Το κάνεις λάθος, φέρτο εδώ να το φτιάξω» με το «Θέλεις να σου δείξω ένα κόλπο να το κάνεις εσύ στα γρήγορα;»

 

  1. Αλλάξτε το «Αν μαζέψεις το τραπέζι σου έχω ένα δώρο» με το «Θυμάσαι την άλλη φορά που είχες μαζέψει το τραπέζι; Με είχες βοηθήσει πάρα πολύ».

*Πηγή είδησης